Ziua Energiei Brașov, ediția a 9-a: Noutăți de la Ministerul Energiei privind modificările la Legea 220



Companiile REPOM și TTM, în calitate de organizatori, au reunit la Ziua energiei Brașov, ediția a 9-a, la finele săptămânii trecute, la Brașov, peste 100 de participanți – oficiali de la Ministerul Energiei, Parlament, ANRE, reprezentanți ai asociațiilor din sectorul regenerabilelor, investitori de E-SRE, alți actori din piața energiei.

sala-1024x681

Dna Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei a anunțat că în ultima săptămână din septembrie va exista un prim draft al Ordonanței de Urgență care vine cu modificări la Legea 220. „Guvernul Cioloș dorește să se așeze echilibrul în sectorul regenerabillelor.Sper să avem luni ( 26 septembrie – n.red.) versiunea finală a studiului privind sectorul regenerabilelor, realizat de un consultant străin, independent.  Ne-am propus ca la finele săptămânii viitoare să avem un draft al ordonanței de urgență care modifică Legea 220. Vineri ( 30 septembrie – n.red.) voi avea discuții cu reprezentanții DG Competition să vedem cu se poate modifica schema de sprijin”, a declarat dna Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei.

Fără a intra în detalii cu privire la modificările operate, oficialul Ministerului Energiei a menționat că va exista un cumul de măsuri, rezultate ca urmare a unor scenarii, modele matematice. Gândim un grad de absorbție a certificatelor verzi la 90%; perioada de returnare a CV va fi diferită, funcție de tehnologii; impozitul pe profit, să se plătească în momentul comercializării certificatelor verzi  (se poartă discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor), sunt câteva dintre măsuri, prezentate de dna Popescu, la solicitarea investitorilor prezenți la conferință. „Dorința noastră este să găsim acel echilibru în așa fel încât să nu fie impactat consumatorul final sau impactul să fie minor, nu așa cum s-a dorit în momentul în care s-a definit schema finală cu un număr foarte mare de certificate verzi”, a explicat Corina Popescu.

Dl Iulian Iancu, Președintele Comisiei de Industrii și Servicii, Camera Deputaților:Fără un cadru legal clar și aprobat rapid, România nu poate crea un mediu prielnic pentru investiții”

„Absolut pe nedrept, ați trecut prin această suferință, ați fost încrezători în mesajul dat de România în 2008 că sprijină sectorul regenerabilelor. Ați decis să investiți în baza unei legi clare, dar ulterior au început greșelile. Fără un cadru legal clar și aprobat rapid, România nu poate crea un mediu prielnic pentru investiții””, a declarat dl Iulian Iancu, Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților Iancu, prezent la conferința Ziua energiei Brașov.

Domnia sa a  făcut referire la o acțiune în forță în sprijinul producătorilor în sectorul regenerabilelor, respective adresa semnată de 8 ambasadori care a fost transmisă Guvernului, ca un semnal de alarmă cu privire la încrederea investitorilor în mediul de afaceri românesc.

Dl Emil Calotă, Vicepreședinte ANRE: „Când este vorba despre investiții strategice, statul nu mai poate rămâne pasiv”

Dl Emil Calotă, Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a atras atenția că deciziile importante în energiei nu mai pot fi luate fără implicarea statului. „Când este vorba despre investiții strategice, statul nu mai poate rămâne pasiv”, a afirmat dl Calotă.

PATRES și RWEA: Sectorul regenerabilelor – în suferință. Care este situația actuală 

Reprezentanții asociațiilor de profil – PATRES și RWEA au prezentat situația îngrijorătoare în care sunt, în prezent, investitorii de E-SRE.

,,Din păcate investițorii acest domeniu, în acest moment,  suferă extrem de tare. S-au investit peste 8 miliarde de euro în sectorul energiei regenerabile. Puterea instalată în acest moment este undeva la 5 mii de MW, iar producția asigură 20 % din consumul de energie electrică a României”, a declarat dl Martin Moise, director general REPOM, organizatorul conferinței, Primvicepreședinte PATRES.

Potrivit datelor PATRES (Organizația Patronală a  Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România), 4 producători sunt  deja în insolvență, 30% dintre membrii organizației riscând insovența în 2017.  Dl Prof Viorel Lefter, Președinte PATRES, a declarat: “Patru producători de E-SRE au intrat în insolvenţă, în condiţiile în care ei activează într-o piaţă reglementată din cadrul UE. Având în vedere propunerea A.N.R.E. privind cota de CV pentru anul 2017, se preconizează intrarea în insolvenţă a aproximativ 30% dintre producători. România riscă să nu îşi mai atingă ţinta în 2020 dacă ritmul de scădere a puterii instalate se menţine,  coroborat cu creşterea consumului de energie electrică conform I.N.S.”.

Dna Claudia Brânduș, Președinte RWEA (Asociația Română pentru Energfie Eoliană) a expus situația financiară a industriei eoliene: o pierdere netă în 2 ani de 4 miliarde RON, din care 1,8 miliarde RON înregistrate în 2015; o devalorizare a activelor de 2,3 miliarde lei. Perioada de recuperare a investiției într-un parc eolian, în condițiile date, este de până la 48 ani!. De notat că, în 2015, România nu a mai avut capacități noi instalate în domeniu! „Suntem o tehnologie care are nevoie de sprijin să ajungă la maturitate. Asta este realitatea. Este nevoie și așteptăm modificarea legislației ”, a declarat dna Brânduș.

Dezbaterile conferinței Ziua Energiei Brașov s-au concentrat pe viitoarea strategie energetică a României, pe cele mai recente modificări ce vor fi aduse Legii 220/2008 care guvernează schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, dar și pe conceptul de „energiewende” (revoluție energetică) în Germania și în România.