Semnal: O treime din producătorii din PATRES sunt în insolvență sau faliment. Cine să mai aibă încredere într-un stat care își mătrășește investitorii?



O treime din producătorii de energie din surse regenerabile din Patres sunt în insolvență sau faliment, a semnalat Dl Viorel Lefter, Președintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România, la o dezbatere organizată de publicația Energy Center, insistând asupra necesității unui mix energetic echilibrat în care toate sursele de energie să-și aibă locul. „Să fim realiști. Este loc pentru toată lumea. Cărbunele trebuie să aibă un loc strategic în mixul energetic. Nu se poate fără energie regenerabilă. Au fost multe momente în luna ianuarie în care producătorii din sectorul regenerabilelor au asigurat consistent (s-a înregistrat un procent de 17-18%) din consumul de energie”, a afirmat Dl Lefter.

Dacă nu se aprobă de urgență Ordonanța care modifică Legea 220, cu modificări care să vină și în sprijinul producătorilor mici și mijlocii, nu doar companiile integrate să fie avantajate, vom asista la un dezastru în sectorul regenerabilelor, a mai semnalat reprezentantul PATRES.

Dl Rodin Traicu, fost Secretar de stat în Ministerul Economiei, numit zilele trecute Președintele CNCAN, a afirmat: “Energia regenerabilă reprezintă viitorul pe termen scurt. Investitorii din acest sector au adus plus de tehnologie nouă în România”. Iar reprezentantul CE Oltenia, Dl Ionel Ilie a precizat că nu poate exista energie regenerabilă fără energie clasică. Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER), Dl Ion Lungu, a susținut că orice pierdere în zona regenerabilelor afectează toată economia.

În completare, Prim vicepreședintele PATRES, Dl Martin Moise, a transmis mesajul investitorilor din sectorul regenerabilelor, adresând o întrebare autorităților: Cine să mai aibă încredere într-un stat care își mătrășește investitorii? „Prețul energiei a scăzut și datorită regenerabilelor. Nu este corect să ne uităm doar la certificatele verzi din facturi”, a precizat Dl Moise.

De ce nu au putut câștiga regenerabilii în luna ianuarie pe bursă?

Luna ianuarie a fost o lună extrem de complicată pentru marea majoritate a actorilor din piața de energie. Chiar dacă logica simplă ar spune că producatorii de energie regenerabila au profitat pe urma prețurilor mari – realitatea este total diferită datorită reglementărilor și modului de vânzare a energiei prin contracte bilaterale impus de ANRE, au semnalat reprezentanții PATRES, la dezbaterea pe teme de energie.

În acest context, Dl Martin Moise a făcut referire la Ordinul 78 care prevede ca singură posibilitate de vânzare a energiei prin contracte bilaterale, vânzarea unor cantități ferme, fixe și constante la fiecare oră (în bandă). Astfel un producător de energie solara va trebui să vânda și la ora 7.00 dimineața și la ora 12.00 și la ora 23.00 exact aceeași cantitate de energie, deși la ora 23.00, când soarele a apus de mult,  producția este zero.În consecință, în acele zile în care a nins și panourile au fost acoperite de zăpadă sau când turbinele eoliene s-au oprit pe fondul lipsei de vânt, producătorii – în baza contractelor bilaterale impuse de Ordinul 78 – au trebuit să vândă acceași cantitate de energie, chiar dacă nu o puteau produce. Acești producători au trebuit să achiziționeze la aceste ore respectivele cantități de energie din PZU la prețuri foarte mari mărind suplimentar cererea și punând astfel și mai multă presiune pe preț.

“Întrucât aceste cantități de energie nu au corespondent în producție sau consum, am asistat la un fenomen de umflare nejustificată a curbelor de cerere – fapt ce a generat un preț mai mare și în realitate a produs pierderi însemnate producătorilor din sectorul regenerabilelor care aveau contracte bilaterale în vigoare. Considerăm că  ANRE trebuie să regândească mecanismele de piață în sensul flexibilizării. Sunt necesare produse adecvate și pentru producătorii de energie regenerabilă care prin natura resursei folosite nu pot produce <în bandă>”, a declarat Dl Martin Moise.

O alta cauză, nu neapărat principală, a situației neobișnuite din luna ianuarie poate fi competiția extraordinară dintre furnizori din ultimii 2 ani. Astfel, s-a ajuns ca furnizorii să ofere consumatorului final (piața en-detail) prețuri de 140 RON în timp ce prețurile in piata en-gros (bursa de energie OPCOM – bandă) au fost de cca 160 – 165 RON. “Acest lucru a fost posibil datorită discounturilor percepute de furnizori pentru achiziționarea de certificate verzi de la producătorii de energie regenerabilă, discounturi prin care respectivii furnizori au acoperit pierderea dintre prețul de cumpărare en-gros și prețul de vanzare en-detail. În momentul în care prețurile pe piața PZU au luat-o razna, furnizorii au intrat în vrie, ei fiind nevoiți să livreze în continuare consumatorilor energie la prețuri foarte mici. PATRES consideră că această distorsiune generalizată pe lanțul producător – furnizor – consumator (alimentată de cota mult prea mică de certificate verzi și excesul uriaș) este nesănătoasă pe termen mediu și lung și întreaga piață, mai devreme sau mai târziu, poate intra în colaps”, a afirmat Moise.

Astfel, PATRES a solicitat Ministerului Energiei limitarea distorsiunilor prin obligarea furnrizorilor ca minim 50% din certificatele verzi necesare să fie cumpărate strict prin intermediul pieței spot (unde înțelegerile între părți nu sunt posibile și respectivele discounturi nu există). Din păcate, Ministerul Energiei  nu a dat curs solicitării PATRES până la acest moment!