www.investenergy.ro, 15 decembrie 2020
Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES propune un Pact pe energie, care să fie conceput la modul obiectiv, să fie consens politic, la nivel național, pentru acesta. Indiferent de orientările politice ale partidelor, timp de 10 ani, cel puțin, să nu mai fie modificări în legislație, să fie stabilitate și predictibilitate pentru investitori, o strategie de lucru coerentă și cu obiective bine stabilite, a declarat Viorel Lefter, Președinte PATRES la o întâlnire cu presa.
Să luăm teme importante în energie, cum ar fi: necesarul de capacități de producție și interconectare, investiții, aspecte legate de piețe etc și să le punem în acest Pact pe energie, este propunerea PATRES. Dacă vreau să invesetesc în hidrogen să nu mă deranjeze nimeni și nimic timp de cel puțin 10 ani, a punctat Radu Crăciun, membru în Consiliul Director PATRES. Pactul pe energie propus de organizația patronală nu are legătură cu Strategia energetică, care nu este încă aprobată de Guvern și asumată politic!
“În opinia noastră, Legea energiei și gazelor naturale nr 123 ar trebui rescrisă de la zero, să avem un cadru complet nou de reglementare pentru sectorul energetic, nu doar o peticeală continuă a acestei legi. Ca să putem avea un restart pe zona de regenerabile trebuie să asigurăm pedictibilitate pentru investitori. Tranzacțiile bilaterale directe trebuie premise, fără să mai fie loc de interpretări legislative. Fără predictibilitate nu va fi un nou ciclu investițional”, a subliniat Martin Moise, Primvicepreședinte. Anul viitor trebuie să facem o nouă Strategie energetică și un nou PNIESC, pentru că documentele actuale nu vor mai fi valabile în contextul noilor decizii ale Comisiei Europene, a completat acesta, adăugând că este cât se poate de clar că autoritățile trebuie să revizuiască cota de regenerabile, în sensul creșterii acesteia.
Suntem în contrasens și contratimp în multe privințe cu tendințele europene și mondiale, au semnalat reprezentanții PATRES.
Martin Moise a precizat: “România știe de mult timp că va trebuie să se termine cu cărbunele, BEI a anunțat încă de anul trecut că nu mai finanțează proiecte pe gaze. Vedem că atitudinea mediului politic, reglementatorului, operatorului de rețea este una de acceptare pentru regenerabile că așa ne impune Comisia Europeană, însă este clar că avem nevoie în continuare de cărbune și ne trebuie gaze. Mesajul nostru este: Azi nu există o soluție tehnică fezabilă economic pentru a trece la 100% la regenerabile. Dar dacă vrem să ajungem acolo într-un orizont de timp trebuie să facem pași. Înainte de anunța investițiile în gaze, că se vor face centrale peste tot în țară, să vedem câte ar trebui să facem de fapt. Ar trebui să facem minimum necesar pentru perioada de tranziție ca să nu ne trezim că aruncăm banii pe fereastră. Noi nu spunem că nu este nevoie de investiții în zona de gaze. Mai ales că gazele din Marea Neagră ar trebui să fie extrase, e mare păcat că le păstrăm acolo. Discuția este cât de mult investim în gaze. Și, categoric, trebuie să ne gândim și la celelate, inclusiv la regenerabile”.
Reprezentantul PATRES a exemplificat că strategia României se bazează pe gaz ca şi combustibil de tranziţie, dar nu există nicio direcţie privind perioada de după, când şi gazul, care este de asemenea poluant, va ajunge în situaţia în care este acum cărbunele. “Vom face investiţii în centrale de mii de MW pe gaz, ne pregătim să fie angajaţi oameni în această zonă. Însă, în 20 de ani, ei vor ajunge în situaţia în care sunt cei din minerit astăzi. Nu ar trebui să pregătim o întreagă industrie şi forţă de muncă creatoare şi în partea cealaltă? În sensul în care să creăm business-uri care depăşesc acest 20 de ani, în care să punem fundaţia pentru un nou model economic. Eu nu văd că se întâmplă acest lucru”, a spus Moise.