PATRES face apel să se legifereze legislația privind stocarea de energie



“România este în grafic privind țintele asumate către UE. În ultimii trei ani, s-a întâmplat ceva extraordinar, respectiv explozia prosumatorilor. Peste 100.000 de prosumatori au instalat 1.500 de MW în noi capacități de producție din surse energie solară, iar aceste investiții, pe lângă aportul pozitiv adus asupra bilanțului energetic al țării, au generat și o contribuție pozitivă asupra economiei de cca 1 – 2% din PIB, angrenând sute de firme care au creat mii de locuri noi de muncă”, a afirmat Martin Moise, Prim Vicepreședinte PATRES, la un eveniment privind energia regenerabilă și eficiența energetică, organizat de EUFORES în cooperare cu Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților și Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului României.

“Cu toate că în ultimii trei ani lucrurile au început să se miște într-o direcție bună, există o serie de bariere. Un exemplu este legislația cu privire la stocarea de energie. Unitățile de stocare sunt privite ca un consumator final, acestea fiind supuse unor serii de taxe, precum certificate verzi, cogenerare, accize și taxe de transport. Dacă aceste taxe nu vor fi eliminate, business-ul nu va sta în picioare. O să fie multă energie și nu o să avem ce face cu ea, în unele ore și zile centralele vor trebui oprite”, a prezentat Martin Moise. Din clădirea Parlamentului, el a făcut un apel să se legifereze legislația privind stocarea de energie.

Al doilea exemplu, prezentat de prim vicepreședintele PATRES, se referă la mecanismul de supraimpozitare și nerecunoașterea anumitor costuri, respectiv cele cu profilarea, dezechilibrele și cele financiare. “În noua variantă de OUG, la care se lucrează în aceste zile, aceste costuri nu se recunosc în continuare și, mai mult, scade și pragul de la 450 la 350 lei/MWh”, a spus Moise.