PATRES: Este criminal să arzi paiele pe câmp, în loc să produci electricitate. În schimb, subvenționăm energia scumpă, pe cărbuneSursa: AGERPRES

Producătorii de energie regenerabilă, cea mai ieftină energie, sunt discriminaţi şi acumulează pierderi, în timp ce termocentralele care produc energie scumpă, din cărbune, primesc ajutoare de stat, a declarat, luni, Viorel Lefter, preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), în cadrul unei conferinţe pe tema energiei verzi.

‘Conform datelor ministerului Finanţelor, între 2014 şi 2017, anual, producătorii de energie regenerabilă au pierdut între 1,5 şi 2 miliarde de lei. Au pierdut, pe de o parte, din cauza situaţiei de pe piaţa certificatelor verzi – în momentul de faţă peste 14 milioane de certificate sunt nevândute, iar, pe de altă parte, din cauza instabilităţii privind activitatea desfăşurată’, a spus Lefter.

În acest sens, Martin Moise, vicepreşedintele asociaţiei, a arătat că Legea 220/2008, legea-cadru a energiei regenerabile, a fost până acum modificată de aproximativ 20 de ori.

Lefter a continuat arătând cum Guvernul a creat o discriminare între producătorii de energie prin eliminarea unei contribuţii pentru termocentralele pe cărbune, care produc cea mai scumpă energie electrică şi cea mai poluantă.

‘În decembrie 2018, ANRE a aprobat că taxa pe care trebuie să o plătim este de 0,1% (din cifra de afaceri – n.r.), iar la sfârşitul lui

decembrie vine ordonanţa cu 2%, o creştere de 20 de ori. Această taxă nu are nicio raţiune, şi o spun ca economist, în condiţiile în care ANRE îşi acoperă cheltuielile şi cu 0,1%. În plus, a venit săptămâna trecută o discriminare clară între producători: îi scuteşti pe cei pe bază de cărbune, iar ceilalţi, care şi aşa au pierderi, rămân cu o creştere de 20 de ori a taxei respectivei’, a precizat Lefter.

El a susţinut că organizaţia pe care o reprezintă militează pentru un mix energetic optim, în ideea că termocentralele pe cărbune nu pot fi închise peste noapte, însă a arătat că este nevoie de un plan prin care să se utilizeze mult mai bine potenţialul de energie regenerabilă al ţării noastre.

‘România are un potenţial enorm de energie pe biomasă. Este puţin spus criminal să dai foc la paie pe câmp, în loc să le foloseşti în producţia de energie, dar atâta birocraţie şi atâtea piedici… Un alt exemplu: apa pentru microhidrocentrale este de 20 de ori mai scumpă decât în Franţa’, a mai spus preşedintele PATRES.

Potrivit acestuia, este inexplicabil de ce în strategia energetică a României 2019-2035, cu perspectiva anului 2050, apare ca ţintă naţională pentru anul 2030 o cotă de 27%, în condiţiile în care obiectivul la nivel european este de 32%.

‘Am întrebat un responsabil din Ministerul Energiei: ‘Domnule secretar de stat, ce veţi face?’, a răspuns: ‘Schimbăm cifra’. Probabil este o glumă, ca nu poţi să modifici din condei o cifră, în loc de 27 să pui 32. Există implicaţii’, a continuat Lefter.

O altă prevedere a strategiei energetice cu care nu sunt de acord producătorii de energie verde vizează existenţa unui plafon de 750 de MW pentru prosumeri, adică nu vor putea beneficia de schema de sprijin toţi consumatorii care vor să producă energie, măsură pe care reprezentanţii PATRES o caracterizează ca fiind, de asemenea, inexplicabilă.

‘După o lungă discuţie şi o lungă luptă, avem în sfârşit prosumerii în lege şi de ce să punem un plafon în strategia energetică? De ce să nu lăsăm oamenii să producă energie pentru consumul lor?’, s-a întrebat Marin Moise, vicepreşedintele organizaţiei. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu)