PATRES a demarat campania “Stopați falimentul verde!”. 200 producători de energie din surse regenerabile au aderat la prima actiune de ProtestSituaţia deosebit de critică în sectorul regenerabilelor a determinat Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES să declanşeze o amplă  Campanie “Stopați falimentul verde!”, ce se constituie într-o acţiune de Protest, la care au aderat 200 de producători de energie din surse regenerabile, membri ai organizaţiei, precum şi alţi investitori din domeniu.

“Într-un apel disperat, cei 200 de producători, care au răspuns prompt la un Chestionar cu 6 întrebări relevante, protestează faţă de lipsa totală de decizii care dăunează sectorului regenerabilelor. Solicităm intervenția de urgență a autorităţilor pentru salvarea unui sector indispensabil României, insistând pentru luarea unor măsuri astăzi, nu mâine când va fi sigur prea târziu!”, precizează  Viorel Lefter, Preşedinte PATRES.

În numele a 200 investitori din sectorul regenerabilelor, PATRES a transmis o Scrisoare deschisă către Preşedenţie, Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Energiei, ANRE. Despre răspunsurile producătorilor la întrebările din chestionar şi apelul acestora către autorităţi, puteţi citi în Scrisoarea deschisă

“După ce au investit substanțial în economia României,  investitorii – mare parte dintre ei cu afaceri și în alte domenii, care le sunt și acestea afectate pe cale de consecință – se simt păcăliți și susțin că și-au pierdut încrederea în deciziile autorităților (mai grav, în lipsa de decizii pe linie de energie din surse regenerabile). Atragem astfel atenția asupra riscului major ca România să nu mai fie percepută de investitori ca stat sigur pentru investiții!”, semnalează Martin Moise, Primvicepreşedinte PATRES.

Şi Curtea de Conturi, prin Raportul de audit al performanţei privind piaţa de energie electrică în perioada 2010–2014, confirmă aspecte sesizate de PATRES în repetate rânduri şi, totodată, identifică cauze ale rezultatelor  negative ale unor producători în domeniu.

Despre PATRES:

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup  de producători de energie din surse regenerabile nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. În momentul de față, din organizaţie fac parte 91 de companii, producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de aproximativ 800 MW, reprezentând investiții în domeniul energiei de aproximativ 1,2 miliarde euro.