O nouă lovitură, pregătită de ANRE: Producătorii din sectorul regenerabilelor, limitați la tranzacționareComunicat de presa PATRES, 25.11.2015

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES salută numirea Domnului Victor Vlad Grigorescu la conducerea Ministerului Energiei și își manifestă speranţa că, printr-un efort comun de colaborare, vor fi elaborate mecanisme echitabile și predictibile de piață pentru toți actorii din sectorul energetic. Totodată, PATRES apreciază decizia Guvernului Dacian Cioloș de a avea în structură un Minister al Energiei , dată fiind importanța strategică a domeniului energetic. “Considerăm că prin crearea Ministerului Energiei, actualul Guvern dă un semnal pozitiv tuturor participanților la piața energiei. În contextul actual, organizația noastră supune atenției Ministrului Energiei – Domnul Victor Grigorescu și echipei de specialiști ai Domniei sale situația deosebit de gravă a investitorilor din sectorul regenerabilelor, cauzată de desele schimbări ale regulilor în timpul jocului”, declară Dl Viorel Lefter, președinte PATRES.

Potrivit datelor PATRES, dacă nu se iau măsuri urgente, cel puțin o treime din producătorii de energie din surse regenerabile vor intra în insolvență, unii dintre aceștia îndreptându-se cu pași repezi spre faliment. Deja au fost anunțate cazuri de insolvență, în prezent mulți dintre producători susținându-se din surse proprii, respectiv alte afaceri care le dețin.

În condițiile critice date, PATRES semnalează cu stupoare și atrage atenția că se pregătește o nouă lovitură pentru producătorii din sectorul regenerabilelor. După un an de comunicări/discuții și asigurări din partea autorităților, un  răspuns – nu tocmai favorabil – la solicitarea de a se găsi o soluție de echilibru viabilă și sustenabilă de menținere în activitate a producătorilor  de energie din surse regenerabile în contextul actual  vine din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. În condițiile unui excedent  de certificate verzi pe piață  și a unei rate reduse de succes a sesiunilor de licitație organizate pe PCCBCV – de 13,37% la nivelul anului în curs (potrivit datelor OPCOM), ANRE  a decis să impună restricții majore producătorilor la tranzacționare, prin limitarea numărului  maxim   de   oferte transmise de un participant la piața de certificate verzi astfel încât în orice moment să poată  fi   publicate  în   vederea   organizării   de   sesiuni   de   licitație  maxim   cinci   oferte.

Practic, în loc să se găsească soluții de echilibrare a cererii cu oferta de certificate verzi, este atacat dreptul de tranzacționare al producătorilor din sectorul regenerabilelor, cu consecințe negative asupra activității și a șanselor de a valorifica certificatele verzi.

„PATRES admite faptul că, inițial, legislația și schema de suport au fost generoase. Însă, în prezent, s-a trecut în extrema cealaltă, iar investițiile din sectorul regenerabilelor au fost direcționate într-o zonă în care șansele de recuperare sunt minime. În demersurile noastre, am solicitat autorităților stabilirea de reglementări stabile și corecte, găsirea unei soluții de echilibru, ca situația să devină suportabilă atât pentru consumatorul final, cât și pentru investitorii în energie din surse regenerabile astfel încât aceștia să poate, în timp, să-și recupereze investițiile realizate. Ce primim în schimb? Lovitură după lovitură ”, afirmă Dl Viorel Lefter.

În contextul actual, PATRES mai atrage atenția Ministrului Energiei – Domnul Victor Grigorescu asupra unor practici „neortodoxe” acceptate pe piața certificatelor verzi în detrimentul producătorilor din sectorul regenerabilelor, respectiv a unor oferte neconforme de cumpărare certificate verzi cu plata la termen prin instrumente de plată.

Exemplificăm în acest sens oferta de certificate verzi CV_CTGV_020 din data de 19.09.2015, ce se regăsește pe site-ul OPCOM (http://www.opcom.ro/opcom/uploads/doc/PCBCV/2015/CV_CTGV_020.pdf ). Cu această ofertă, Centrala Electrică de Termoficare CET Govora, din Râmnicu Vâlcea, societate comercială cu capital integral de stat, a achiziționat 30.000 certificate verzi utilizând ca mecanism de plată bilete la ordin. Cumpărătorul obține astfel certificatele verzi de la producător, pe care le achită la o dată ulterioară, în acest fel finanțându-și obligația de a îndeplini cota în detrimentul fluxurilor de numerar ale producătorilor și așa aflați în stare critică.

Interesul major pentru această ofertă neconformă, la care s-au înscris un număr de 91 de societăți, denotă faptul că  producătorii de energie din surse regenerabile sunt într-o situație disperată, la care s-a ajuns în condițiile cotei care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi extrem de redusă și a unui excedent uriaș de certificate verzi în piață. Potrivit datelor OPCOM, în acest moment se înregistrează un excedent de circa 5 milioane certificate verzi în piață. Conform unei informări ANRE, până la sfârşitul anului vor fi peste 6 milioane de certificate verzi în plus pe piaţă (fără cumpărători).

PATRES consideră că această practică contravine flagrant spiritului legii 122/2015,  prin care se dorește fluidizarea si lichidizarea pieței de certificate verzi. “Considerăm că prin acceptarea unor oferte neconforme de cumpărare certificate verzi cu plata la termen prin instrumente de plată se creează premisele unei generalizări a acestor practici în piață in detrimentul producătorilor de energie din surse regenerabile. Amenințați de faliment/insolvență, producătorii sunt practic la mâna furnizorilor: vor reuși să vândă certificate verzi, dar vor încasa contravaloarea acestora atunci când aceștia vor dori. În acest mod furnizorii vor obține contravaloarea certificatelor verzi de la clientul final cu mult timp înainte de a le achita producătorului – fapt care contravine clar principiilor din lege, dar care va genera foarte multă speculă și practici neortodoxe”, a precizat Martin Moise, Vicepreședinte PATRES.

În condițiile date, PATRES nu înțelege cum se fluidizează piața de certificate verzi dacă OPCOM acceptă oferte și  contracte  cu prevederi ingenioase!

Pentru confirmarea situației extreme de delicate a investitorilor din sectorul regenerabilelor, evidențiem în cele ce urmează problemele majore ale investitorilor din domeniu:

–           reducerea cotei care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi, cotă care a fost stabilită de ANRE pentru 2016 la 12,15% faţă de 17% cât era iniţial prevăzut în Legea 220. De notat că în 2014, cota a fost redusă la 11.1% față de 15%, iar în 2015 la 11.9% față de 16%. Toate acceste măsuri au condus la situația în care în 2015 s-au valorificat circa 60% din certificatele verzi emise, iar conform estimărilor PATRES, în 2016 valorificarea nu va depăși 50%, iar în 2017 procentul va scădea până la 35%, în condițiile în care certificatele verzi sunt impozitate la acordare! Prin această reducere masivă a sprijinului acordat producătorilor de energie din surse regenerabile, statul român îi impinge cu bună știință pe aceștia spre insolvență și faliment;

–           reglementările privind vânzarea energiei electrice exclusiv pe piețele OPCOM, cu impunerea unor contracte standard care nu pot fi respectate de producătorii de energie regenerabilă;

–           neacordarea de certificate verzi pentru cantitățile de energie livrate suplimentar față de prognoza de producție în cazul centralelor dispecerizabile în baza OUG57/2013;

–           amânarea de la tranzacționare a unor certificate verzi tot în baza OUG57/2013;

–           impozitul pe construcții speciale etc.

În final, reconfirmăm poziția noastră: PATRES militează pentru elaborarea unor mecanisme echitabile și predictibile pentru toți participanții la piață, solicitând în acest sens autorităților decizii imediate care sa ducă la reechilibrarea cererii cu oferta de certificate verzi, pentru a evita colapsul acestei industrii.

Nu ne dorim profituri nejustificate, ne dorim un mediu stabil și predictibil unde să nu mai trebuiască să venim cu bani de acasă pentru a susține operarea acestor investiții!

Despre PATRES

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup  de producători de energie din surse regenerabile nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. În momentul de față, din organizaţie fac parte  85 de companii, producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de aproximativ 500 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de peste 800 milioane de Euro.