NU omorâți Regenerabilii! RWEA și PATRES cer Președintelui României, Guvernului și Parlamentului să decidă măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investițiilor existente în regenerabile, în plină iarnă și criză energetică 

* Noi prevederi în proiectul de lege privind aprobarea OUG nr 119/2022, adoptat în Plenul Camerei Deputaților,  forteaza intrarea in insolventa a unor capacitati de productie din surse regenerabile (eolian și solar) de mii de MW

Comunicat  RWEA și PATRES, 23 noiembrie 2022

NU omorâți Regenerabilii! NU anulați investiții de mii de MW, în plină iarnă și criză energetică, când România are nevoie de fiecare MW instalat in capacitățile de energie regenerabilă pentru a acoperi consumul de energie al românilor și industriei!  NU impuneti formule de supraimpozitare total neadecvate care lovesc radical în producătorii de energie din surse regenerabile si ii forteaza sa inchida capacitatile de productie! NU falimentați sectorul regenerabilelor! NU sacrificati investiile viitoare!

RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană reprezentând o putere instalată în România de 3 GW în urma unor investiții de peste 5 miliarde Euro împreună cu PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania reprezentand producători de energie regenerabilă din toate sursele (apă, vânt, soare, biomasă) cu o putere instalată de peste 1,8 GW și investiții în România de peste 2,7 miliarde Euro, fac – din nou – un Apel public, de forță majoră, către Președintele României, Guvern și Parlament, cu solicitarea expresă de a lua măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investițiilor existente în regenerabile si oprirea imediata a investițiilor in capacitati noi.

Am ajuns într-o situație de neconceput și deosebit de gravă pentru România! Conform proiectului de Lege privind aprobarea OUG nr 119/2022, adoptat astăzi, 23 noiembrie, în Plenul Camerei Deputaților, s-a modificat radical modul de calcul al supraimpozitării pentru producătorii din energie. Daca pana acum in formula de calcul erau recunoscute si cheltuielile cu achizitia de energie necesara pentru onorarea contractelor atunci cand sursa de energie nu este disponibila (cand nu bate vantul, cand gradul de insorire este redus), in formula noua adoptata de Parlament, aceste cheltuieli nu mai sunt recunoscute. Mai mult decat atat, cheltuielile cu dezechilibrele vor fi recunoscute doar în procent de maxim 5% din valoarea energiei electrice vandute, in conditiile in care standardul in industrie arata dezechilibre inregistrate de centralele eoliene de cca 40%, respectiv 25% in cazul centralelor solare. Astfel, se supraimpoziteaza doar venitul fara a se tine cont ca in cazul surselor regenerabile de energie, sunt momente cand resursa nu este disponibila, iar operatorul este constrans de insasi modul de functionare al pietei sa cumpere energie pentru a-si onora obligatiile.

Ce înseamnă noile prevederi aprobate de deputați în cazul producătorilor de ESRE? Dacă se supraimpozitează veniturile fără a se ține cont de cheltuieli, aceștia vor intra automat pe pierderi. Vorbim de o forma mascata de NATIONALIZARE! Practic, se aruncă în aer capacitati operationale din  surse regenerabile (eolian și solar) de cca 4400 de MW.

RWEA și PATRES semnalează, în mod public, și avertizează autoritățile asupra noilor prevederi din actul normativ aprobat de Camera Deputaților, care vor forța producătorii din surse regenerabile să-și închidă capacitățile de producere a energiei. Se va ajunge într-o situație fără precedent pentru România: Omori capacitatile ESRE in functiune, în plină criză energetică! Și cum să atragi noi investitori, cu astfel de măsuri distructive?! Chiar asta să vrea Guvernul României!?

În demersurile noastre repetate către autorități, am transmis ca orice formula de supraimpozitare trebuie sa tina cont de caracterul volatil al productiei din surse regenerabile, care prin definitie nu poate produce aceeași cantitate în mod constant. Formulele de supraimpozitare trebuie sa se aplice pe venitul net realizat in urma deducerii cheltuielilor necesare pentru achizitia de energie pentru profilare si cheltuielile pentru dezechilibrele inregistrate. Altfel discutam despre supraimpozitarea pierderii.

Revenim cu acest APEL, insistăm și apelăm la autorități să decidă măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici și industriali, pe care le consideră necesare, fără să distrugă industria regenerabilelor. Atragem atenția că, dacă se vor aplica noile măsuri, România va ajunge – în final – să fie ocolită de investitori, într-un moment în care avem mare nevoie de noi capacități de producție.

Foarte important de știut! Criza energetică este dată de lipsa de capacitati de producție care sa acopere intreg consumul, Romania fiind stat net importator de energie de cativa ani in lipsa unor investitii noi. NU energia regenerabila este responsabilă pentru creșterile de preturi pe piețele spot, dar și angro din România. De-facto, energia regenerabilă, atunci când este disponibilă, ajută la calmarea și reducerea prețului, iar România, dacă ar fi avut la acest moment o capacitate mult mai mare instalată în regenerabile, ar fi avut un preț mai mic și un nivel mai ridicat de securitate energetică.