Moise (PATRES): Peste 20 de ani, angajaţii din sectorul gazelor vor avea aceleaşi probleme ca mineriiwww.financialintelligence.ro, www.agerpres.ro; 15 decembrie 2020

Oamenii care acum se angajează în sectorul gazelor, considerat combustibil de tranziţie spre energia curată, vor avea peste 20 de ani aceleaşi probleme pe care le au acum minerii, a afirmat, marţi, Martin Moise, prim-vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), într-o întâlnire online cu presa, potrivit Agerpres.

El a criticat strategia autorităţilor de a acorda ajutoare de stat masive pentru a ţine în viaţă Complexul Energetic Oltenia.

“Acolo se aruncă pe Apa Sâmbetei 250-300 de milioane de euro pe an. Dacă noi păstrăm această capacitate în funcţiune în următorii 10 ani o să cheltuim câteva miliarde de euro, 2-3-4 miliarde de euro, în funcţie de unde va ajunge preţul certificatului de carbon, fără să vedem un MW suplimentar nou instalat în sistem. Doar pentru a păstra în funcţiune acea capacitate”, a precizat Moise.

“Oare câţi MW noi s-ar putea face cu aceşti 4 miliarde de euro? Oare chiar nu avem altă soluţie decât să aruncăm pe geam miliarde ca să păstrăm în funcţiune nişte instalaţii poluante şi vechi? Şi la final, după ce am cheltuit aceşti bani, să nu avem nimic nou”, a continuat reprezentantul investitorilor din regenerabile.

Moise a precizat că este de acord cu ideea că în acest moment nu putem să ne imaginăm un sistem energetic care să funcţioneze doar cu instalaţii solare şi eoliene.

“Dar sunt şi alte soluţii. Ne uităm la toată povestea asta extrem de radical, sunt două tabere: partea de pro şi anti regenerabile. Dar nu există nicio linie de mijloc. Noi această zonă o promovăm. Noi nu am spus că de mâine trebuie să închidem toate centralele şi toate să fie regenerabile, avem o abordare pragmatică. Dar credem că ambiţiile României sunt extrem de reduse, ţara noastră nu înţelege oportunitatea şi avem o reacţie reactivă şi nu proactivă la acest subiect”, a spus Moise.

El a dat drept exemplu faptul că strategia României se bazează pe gaz ca şi combustibil de tranziţie, dar nu există nicio direcţie privind perioada de după, când şi gazul, care este de asemenea poluant, va ajunge în situaţia în care este acum cărbunele.

“Vom face investiţii în centrale de mii de MW pe gaz, ne pregătim să fie angajaţi oameni în această zonă. Însă, în 20 de ani, ei vor ajunge în situaţia în care sunt cei din minerit astăzi. Nu ar trebui să pregătim o întreagă industrie şi forţă de muncă creatoare şi în partea cealaltă? În sensul în care să creăm business-uri care depăşesc acest 20 de ani, în care să punem fundaţia pentru un nou model economic. Eu nu văd că se întâmplă acest lucru”, a adăugat reprezentantul PATRES.

Moise a amintit că ultima capacitate nouă de producţie a energiei a fost pusă în funcţiune în 2016 şi de atunci nu s-a dat în folosinţă niciun MW nou.

“În acest moment suntem extrem de departe de alte investiţii. Nu sunt fezabile în acest moment, sunt extrem de multe piedici, iar Transelectrica a spus foarte clar că în acest moment în Dobrogea nu se mai poate instala absolut nimic, nici fotovoltaice, nici eoliene, iar costurile de dezechilibre în România sunt cele mai mari din UE. O centrală eoliană plăteşte în acest moment între 13 şi 14 euro pe fiecare MWh pe care îl produce. Spre comparaţie, în Germania, Franţa, Italia, Spania este 1-2 euro acest cost de dezechilibru. Aici se pierd enorm de mulţi bani şi niciun business în regenerabile nu stă în picioare ca urmare a acestui cost artificial”, a mai spus Moise.

El a criticat şi programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care se dorea, în 2018, apariţia primilor prosumatori din România, care să aibă 30.000 de instalaţii fotovoltaice.

“Suntem la finalul anului 2020 şi până acum AFM nu a decontat nici măcar o singură instalaţie. Nici măcar una”, a subliniat oficialul PATRES.