Mihai Verșescu, Secretar General PATRES, Speaker la conferința Business Review: Necesarul de investiții este enorm. Trebuie revizuită strategia energetică și să se modifice legislațiaRomânia are, în continuare, o nevoie majoră de investiții, a declarat Mihai Verșescu, secretar general al PATRES (Organizația Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din România), la conferința “Energy in focus”, organizată de Business Review, în data de 17 iulie.

Invitat în calitate de Speaker, Verșescu a precizat: „România a fost prima țară care a ratificat Protocolul de la Kyoto. În mod similar, a fost printre primele care au atins obiectivul privind energia regenerabilă în 2020. Nimeni nu și-a imaginat că vom avea investiții de 8 miliarde de euro de la companii mari din întreaga lume. Din păcate, din 2014, tendința investițională a scăzut la zero. Necesarul de investiții este enorm și de aceea considerăm că România ar trebui să înceapă revizuirea strategiei sale și să modifice legislația energetică cât mai curând posibil „.

Reprezentantul PATRES a specificat că regenerabilele nu sunt într-o competiție cu cărbunele. “Este clar că dacă închidem în acest moment cărbunele, stingem lumina în România. Însă, la acest moment, nu există o viziune clară pentru viitorul energiei în România”, a spus Verșescu.

Datorită progresului tehnologic, energia regenerabilă este cea mai ieftină sursă de energie, a subliniat reprezentantul PATRES, adăugând: “Să facem un calcul simplu. CE Oltenia plătește aproximativ 300 milioane euro anual pentru certificatele de CO2. În perioada 2021-2030 va plăti circa 3 miliarde euro. Gândiți-vă ce investiții s-ar putea realiza în România cu acești bani…Activăm într-un sector în care necesarul de investiții este foarte mare și statul nu are resursele pentru a face toate aceste investiți”.

Primul panel al conferinței organizate de Business Review s-a axat pe electricitate și surse regenerabile. Vorbitorii au discutat despre impactul actual și viitor al surselor de energie regenerabile asupra economiei și societății românești și despre motivele pentru care aceste soluții ar putea să nu fie încă suficient dezvoltate în țară, precum și importanța centralelor nucleare în mixul energetic al țării.