Mihai Verșescu: România se află în prima jumătate a țărilor membre UE cu cele mai scăzute prețuri la energie într-un PPA



În România, prețul energiei regenerabile pe termen lung, între 8-15 ani, dintr-un contract tip PPA, se situează în marja de 65-75 euro per MWh. România se află în prima jumătate a țărilor membre UE din punct de vedere a celor mai scăzute prețuri la energie dintr-un PPA, conform unui studiu Altenex, Levelten, Schneider, a afirmat Mihai Verșescu, Secretar General PATRES, la GREEN POWER SUMMIT 2024, organizat de  Energy Industry Review.

Principalii factori care influențează prețul PPA-urilor, la nivel local sunt: lipsa predictibilității legislative în ceea ce privește piața de energie, limitări în tranzacţionarea garanţiilor de origine, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea transfrontalieră și, nu în ultimul rând, costurile de operare.

În ceea ce privește legislația pieței de energie, sperăm ca de la 1 aprilie 2025, când piața se ve liberaliza, să nu se  mai repete politicile din ultimii 2-3 când s-au dat aprobat 10-15 ordonațe de urgență și interpretări retroactive ale legislației,a  spus Verșescu.

Un alt element care ar conduce la scăderea prețului energiei pentru consumatorul final este legislația pentru Garanțiile de Origine. Din păcate, România a rămas o insulă în EU – EFTA – Energy Community. România nu este membru AIB, nici nu are intenția de a adera ca observator, în condițiile în care toți membrii actuali AIB sunt organisme emitente de garanții de origine. La noi, rezultatul este pe măsură: o barieră pentru încheierea de PPA-uri și suntem spectatori la o piață de 1,4 miliarde de euro în 2023 și care va fi în continuă creștere, a semnalat reprezentantul PATRES..

Al treilea punct care influențează prețul final este costul de operare. Foarte mulți consumatori, când se așează la masa negocierilor pentru un PPA, fac comparație cu piețele din Spania și Portugalia unde marjele sunt cuprinse între 40-50 de euro. Ei trebuie să cunoască două aspecte, și anume: factorul de capacitate în ceea ce privește producția de energie solară este cu 50% mai mare în Spania, respectiv 1800 față de 1200-1300 în România. Al doilea factor îl reprezintă costurile cu dezechilibrele. Dacă în 2023, prețul mediu de echilibrare pentru un producător de SRE solar a fost de -25 lei/MWh, iar pentru un producător de SRE eolian de -50 lei/MWh, situația s-a schimbat în primele 8 luni din 2024, prețul mediu de echilibrare pentru un producător de SRE solar a fost de -67 lei/MWh, iar pentru un producător de SRE eolian a fost de -148 lei/MWh. Această situație, în contextul în care în Spania este în jur de 5 euro, a prezentat Mihai Verșescu..

Cu toate acestea, România se află pe locul 10 în Europa în anul 2024 din punct de vedere al volumului de energie contractat într-un PPA, cu 0,33 GW conform Pexapark.