Mihai VERȘESCU, PATRES: Pe termen foarte scurt, în România se pot instala noi capacități de producție solare care pot fi construite în interiorul parcurilor eoliene, respectiv proiectele hibrid. Este nevoie de schimbarea legislației secundare



Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților și Asociația Producătorilor de Energie Electrică – HENRO au organizat, la Palatul Parlamentului, dezbaterea „Piața națională de energie în contextual european și mondial”, în cadrul căreia au fost dezbătute o serie de teme importante și de maxim interes, precum:

 Situația actuală a sectorului energetic și probleme specifice fiecărui subsector

 Angajamentele României prevăzute în Green Deal, Fit for 55 în actualul context politic

 Cum armonizăm PNRR propus pentru revenirea economică post-pandemie cu prevederile RePower EU din vreme de război

 Stadiul și necesitatea Strategiei energetice naționale

 Soluții tehnico-economice viabile și suportabile pentru economia națională și consumatori

 Piața de energie electrică – funcționalitate versus funcționare

La dezbateri au participat reprezentanții puterii legislative și executive, autorităților centrale și de reglementare, alături de cei ai companiilor din sectorul energiei electrice.

Invitat la eveniment, Mihai Verșescu, Secretar general PATRES, a apreciat inițiativa organizării unor astfel de dezbateri. El a subliniat:”ca România să beneficieze de noi investiții în capacități de producți de energie electrică, este absolut necesar ca autoritățile române să recâștige încrederea investitorilor, având în vedere desele schimbări legislative din perioada 2013-2018, toate în defavoarea lor. Complementar, autoritățile responsabile trebuie să elimine barierele legislative care stau în calea dezvoltării acestui sector”.

Reprezentantul PATRES a făcut apel la reprezentanții Comisiilor parlamentare de specialitate să supună la vot plx 22/2022, ce modifică legea 18 a fondului funciar, care se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților din data de 1 martie a.c. Trebuie să fie clar pentru fiecare investitor ce are de făcut pentru a-și conduce proiectul în prima fază, respectiv în faza ready to build. Pentru aceasta, în principal trebuie să ne securizăm terenul unde vom face investiția și doi, trebuie să obținem ATR-ul, a spus Verșescu.

Un alt aspect, semnalat de Mihai Verșescu, îl reprezintă transparentizarea obținerii ATR-ului. În momentul de față nu cunoaștem timpii de așteptare, criteriile care au stat la baza obținerii ATR-ului sau pe ce bază se acordă prelungirea termenului privind expirarea ATR-ului. Există foarte multe ATR-uri eliberate și constatăm că investițiile nu au fost demarate după eliberarea acestora. În acest sens, facem, din nou, apel la Transelectrica să solicite o garanție 10% din valoarea tarifului de racordare, astfel se elimină caracterul speculativ și vor beneficia de ATR adevărații investitori, a precizat reprezentantul PATRES.

În opinia lui, pe termen foarte scurt, România poate să beneficieze de noi capacități solare care pot fi construite în interiorul parcurilor eoliene, respectiv proiectele hibrid, dacă Transelectrica va schimba normele din domeniu.

Ar putea fi o imagine cu 11 persoane şi interior