Mihai Verșescu, PATRES, la RRA: Energia regenerabilă este cea mai ieftină tehnologie. În urma investițiilor, prețul la energia electrică va scădea pentru consumatorul final



 

Mihai Verșescu, Secretar General PATRES, a fost invitat la „Apel matinal”, difuzat de Radio România Actualităţi, la un dialog pe tema modificărilor și completărilor la Legea fondului funciar, lege care a fost promulgată recent de către Președintele României.

“Noi suntem conștienți de faptul că suprafețele agricole trebuiesc folosite în special pentru agricultură, dar în același timp trebuie să aprindem și becul. În momentul de față, sunt circa14 milioane ha de suprafețe agricole, inclusiv pășuni, vii și livezi, pentru instalarea de capacități de producere de ESRE este nevoie, într-o primă etapă, de 3000 până la 4000 hectare. Dacă vom avea o strategie corectă privind dezvoltarea unităților de producție de energie din surse regenerabile pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a și a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, pășune, vii și livezi, impactul asupra terenurilor agricole va fi minim”, a precizat Mihai Verșescu, la “Apel matinal”, RRA.

Întrebat de birocrația procesului, de la amplasament, compunerea părţilor de instalaţie, agregate, producţie, conservare, distribuţie către beneficiar, reprezentantul PATRES a punctat:” Pentru un proiect, ca să ajungă la maturitate, respectiv la ready to build, este nevoie de cca 14-18 luni. După această etapă birocratică începe efectiv construcția unității de producție, care mai necesită cca 6-12 luni, în funcție de tehnologie și dimensiunea acesteia. Este nevoie de ceva mai mult timp pentru tehnologia eoliană. Trebuie să luăm în calcul și perioada de livrare a echipamentelor, dat fiind faptul că există o cerere mare pe piață”.

Ce facem în situația “Nu avem vânt, nu avem Soare”? Soluția o reprezintă echipamentele de stocare și noi investiții pe partea de hidro, a spus reprezentantul PATRES. “Investitorii vor instala capacitate de stocare. De exemplu, ei vor prefera să stocheze energia în timpul zilei când prețul va fi unul redus și să o comercializeze pe vârf de seară. Mai mult, România nu este o insula din punct de vedere energetic. Piețele s-au cuplat , iar echilibrarea sistemului energetic se va face zonal. Nu bate vântul în Dobrogea, bate în Marea Nordului, este înnorat în Ungaria, dar avem lumină în România!”

Pentru noi investiții în energie din surse regenerabile există surse de finanțare, respectiv PNRR și Fondul de modernizare. Numai pentru componenta producție, în următorii 6 ani vom avea la dispoziție circa 12 miliarde de euro. De ce avem nevoie? În primul rând, de rețea, apoi de  legi și reglementări care să ne ofere predictibilitate și, nu în ultimul rând, să nu mai repetăm greșelile făcute după primul val de investiții, când s-au schimbat regulile jocului în timpul jocului, fapt ce a condus la zero investiții în ultimii 6 ani în sistemul energetic național!

“Energia regenerabilă, în momentul de față, este cea mai ieftină tehnologie. În urma acestor investiții, prețul la energia electrică va scădea pentru consumatorul final. Cu cât producția de energie regenarabilă ocupă un procent mai mare în mixul energetic, cu atât prețul energiei electrice va fi mai mic”, a subliniat Mihai Verșescu.