Mihai VERȘESCU, PATRES, la Conferința CDG: Avem mare nevoie de unități de stocare. Există însă anumite bariere legislative“Avem mare nevoie de unități de stocare. Dacă marii jucători din piață, coroborat și cu explozia prosumatorilor, vor investi în aceste capacități de producție de energie solară fără a investi și în capacități de stocare, se va ajunge la un excedent foarte mare de energie pe acest profil de producție, respectiv se va ajunge la prețuri negative, așa cum s-a întâmplat și în California și în Austria și în România în câteva weekend-uri. Numai că și aici există anumite bariere legislative”, a semnalat Mihai Verșescu, Secretar General al Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile – PATRES, la conferința pe teme de energie, organizată de CursDeGuvernare, cu tema ”România și noua ordine energetică europeană: rolul, locul, businessul / Cum să devenim centrul energetic regional”.

În momentul de față, tehnologia este foarte scumpă raportat la veniturile producătorilor de ESRE. În România (și tragem un semnal de alarmă), unitatea de stocare este considerată ca un consumator final. Toată energia care intră în unitatea de stocare este supusă unor taxe de distribuție, transport ș.a.m.d., a prezentat Verlescu.

Un alt aspect: procentul de finanțare în PNRR a fost de maxim 30% din total investiție. Poate fi unul rezonabil pentru capacitățile foarte mari, pentru că fiabilitatea economică a unei unități de stocare ține și de capacitatea ei, dar poate să nu fie rentabil d.p.d.v economic pentru micile capacități de stocare, sub 10 Megawați, motiv pentru care PATRES a propus, de exemplu, la fondul de modernizare, ca procentul minim de finanțare să fie de 50% și să fie eligibili și actualii producători.

În ce privește prosumatorii, PATRES a transmis la Ministerul Mediului o scrisoare prin care se solicită ca viitorul program Casa Verde să nu se mai adreseze capacităților de producție, respectiv punerea de panouri solare, ci numai capacităților de stocare, având în vedere și rețeaua de joasă tensiune.

Trebuie avut în vedere și ce fel de panouri intră în țară, chiar dacă sunt de brand, însă sunt vechi deoarece tehnologia a evoluat foarte mult între timp. Este o problemă europeană. Și, de pildă, în Franța, un criteriu de eligibilitate este ca echipamentele să fie fabricate în UE, a spus reprezentantul PATRES, la conferința CDG.

Verșescu a mai semnalat: România are un potențial foarte mare pentru energia solară, dar în momentul de față există doar câteva proiecte majore în construcție, din cauza fiscalității și a modului de calcul a taxei de tranziție energetică.

Al doilea aspect ține și de  modul de eliberare a terenului. Foarte mulți jucători (între ghilimele) au obținut ATR fără a avea o opțiune foarte serioasă de a investi.

Întrebat dacă există un conflict între agricultură și utilizarea terenurilor pentru parcuri fotovoltaice și ce trebuie făcut pentru rezolvarea problemelor, Mihai Verșescu a precizat:

Există un conflict numai din partea cealaltă, respectiv a autorităților. Din partea noastră, nu există nici un conflict. Noi considerăm că este o lozincă, pentru că, în mnomentul de față, România are în jur de 13 sau 14 milioane de hectare de tern arabil, iar dacă mâine s-ar instala 5.000 de megawați în panouri solare, s-ar ocupa 5.000 de hectare. Deci comparația…

Nu există o legislație secundară privind dualitatea de producție de energie și agricolă.  Să vedem ce se poate cultiva…Deci nu există nici un conflict! Există o barieră legislativă  de a nu instala panouri solare pe o suprafață mai mare 50 de hectare. Asta înseamnă ca noii investitori să nu se poată conecta la liniile de 400 kV. Avem rețea electrică la Transelectrica dar nu ne putem conecta. În același timp ne plângem că nu avem rețele să ne conectăm și nici nu facem nimic ca să se întâmple acest lucru!

PATRES este organizația patronală a producătorilor de energie din surse regenerabile, care are în componență toate cele patru tehnologii. Avem în momentul de față membri cu o putere instalată de aproximativ 2 GW și cu investiții în sistemul energetic de trei miliarde de euro.