Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES, la Conferința Energy Center: Ordonanța 24 nu este o soluție viabilă pentru producătorii mici și mijlocii, categoria cea mai afectată“Producătorii de energie din surse regenerabile sunt în continuare într-o situație critică. De câțiva ani merg din rău în mai rău. Ordonanța 24 nu este o soluție viabilă pentru producătorii mici și mijlocii, categoria cea mai afectată”, a declarat Dl Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES.

Reprezentanții PATRES – Dnii Martin Moise, Radu Crăciun și Mihai Verșescu, precum și membri ai Organizației noastre patronale, au participat la o dezbatere organizată de publicația Energy Center pe tema “Cum va functiona schema de sprijin pentru industria regenerabila dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 24/2017? Ce modificari se impun la Legea 220/2008?”. Din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, a participat Dl Viorel Alicuș, Director General și din partea OPCOM – Dl Victor Ionescu, Director General și Dna Rodica Popa, Director.

Publicația Energy Center a provocat actorii din piața de energie la această dezbatere, cu speranța că opiniile exprimate vor fi luate în considerare la modificarea Legii 220, care va intra în dezbatere la Comisia pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

Reprezentanții OPCOM au prezentat date cu privire la tranzacțiile pe cele două noi piețe Spot și a contractelor la termen, funcționale cu data de 1 septembrie:

– tranzacțiile Spot încheiate în luna septembrie au totalizat un număr de 12.823 de certificate verzi. Prin comparație, în primele opt luni ale acestui an, pe vechea schemă de tranzacționare, au fost vândute ân total 15.800 de certificate;

– în piata la termen nu a fost încheiata nicio tranzacție, prin noul mecanism, în condițiile în care pe vechiul mecansim de tranzacționare numărul de contracte cu cantitate variabilă a fost foarte mare, respectiv un minim de circa 144.800 CV și un maxim de peste 50 de milioane de CV.

Dl. Martin Moise a precizat că “singurul criteriu este marca de timp pentru noile piețe și că acesta nu poate fi nediscriminatoriu. Câți dintre producători au tranzacționat în prima zi? Cei care depun oferte după prima zi, ce șanse de tranzacționare mai au? În prima zi de tranzacționare pe noua piață, 1 septembrie, au fost depuse oferte de 20 milioane CV. Ne dorim un sistem nediscriminatoriu. Cei care la 1 septembrie nu au avut token trebuie să stea luni/ani să le vină rândul?!” Dl Victor Ionescu, Director General OPCOM a afirmat: “Suntem preocupați de acest aspect. Orice bursă trebuie să aibă un criteriu de departajare. Da, marca de timp este obligatorie. Poate fi un element care poate conduce la discriminare. Vom face o statistică/analiză, vom veni cu propuneri tehnice, vom transmite la ANRE. Cine avea posibilitatea să se conecteze la 1 septembrie? În primul rând, cei care deja lucrau în piețe. Este necesar ca producătorul să avem computer performante, personal instruit. Nu și-au dorit toți să se conecteze, să facă tranzacții. Puțin peste un sfert din participanții la piață și-au exprimat dorința de a participa. De la 1 septembrie avem oferte de vânzare, cele două piețe sunt lichide. Lipsesc ofertele de cumpărare! Credem că aspectele de avantaje aparente trebuie eliminate. O soluție ar fi să considerăm momentul zero în fiecare zi de tranzacționare, să se plece de la o egalitate de șanse pentru toți participanții. Marca de timp se va menține, este utilizată în toate bursele europene”.

Dl Viorel Alicuș, Director ANRE a subliniat: Reducerea prețului minim la CV este o discuție, ar duce la scăderea prețului la consumatorul final, însă costul ar fi falimentarea industriei regenerabile. Să scoți din piață 5000 MW este un risc, va afecta SEN.

Referindu-se la Ordonanța 24, Dl Victor Ionescu a declarat: “Se realizează o curățenie necesară în piață cu Ordonanța 24. Certificatul verde nu poate fi un element speculativ în piață, se tranzacționează o singură daă pe lanțul producător-furnizor-consumator final. Contractele, le numesc mai degrabă acorduri, încheiate în perioada în care ordonanța se afla în dezbatere publică, stau ca un nor negru – 250 milioane certificate verzi existente în spatele lor”.

În perioada ianuarie-martie 2017 s-a depășit numarul de 260 de milioane de certificate tranzacționate , ceea ce ar echivala cu tot necesarul de certificate emise pana în 2032, când ia sfârșit schema de sprijin. Este vorba despre tranzacții și nu de transferul efectiv de certificate, care nu a depășit numărul de 5 milioane CV.

Dl Martin Moise, PATRES: “Mecanismul de suport cu certificate verzi își arată azi limitele. Așa cum a fost conceptut și modificat în nenumărate rânduri, nu va funcționa nediscriminatoriu. Cât timp cererea și oferta sunt administrate, oferta depășește cu mult cererea, dar există un prag de preț minim și maxim, de asemenea administrat, nu putem vorbi de mecanisme de piață. Exista un singur preț, cel minim și doar acesta va rămâne până la sfârșitul schemei de sprijin”. În opinia sa, singura soluție viabilă este tranziția spre un mecanism de tipul feed-in premium asemenător cu bonusul pentru co-generare, unde fiecare producator primește o sumă clară, fixă per MWh produs și injectat în rețea, suplimentar față de energia electrica care se vinde prin mecanisme de piață concurențială.