- “Măsura de plafonare a prețului energiei electrice pentru toată lumea este eronată. Eu am panouri fotovoltaice pe acoperișul casei și factura de energie electrică nu ridică niciun fel de stres”
Singura soluție pe care Sistemul Energetic Național o are în acest moment de a construi rapid este energia regenerabilă: fie în centrale mari, cu un ciclu investițional de 1 până la 3 ani, fie în centrale mici în regim prosumatori, ce se pot instala în câteva zile, a afirmat Martin Moise, PrimVicepreședinte Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES, invitat în calitate de speaker, la Conferința organizată de News.ro cu tema “Energy road – Energie la tine acasă”, ediţia a V-a.
„Sectorul energetic românesc numără în acest moment 10 ani de ocazii pierdute, zece ani de stagnare şi de rezistenţă totală la reforme. (…) Din păcate, România este ultimul stat din Europa care descoperă potenţialul acesta uriaş al producţiei distribuite. Au fost nişte eforturi uriaşe de a convinge legiuitoriul şi decidenţii din sector să-şi aplece ochii asupra aceste categorii – prosumatori şi abia din 2018 putem să discutăm că, la ora actuală, există un cadru legal cât de cât adecvat, care necesită în continuare clarificări și îmbunătăţiri, în special în ceea ce privește mecanismul de compensare cantitativă”, a precizat Moise.
“Măsura de plafonare a prețului energiei electrice pentru toată lumea este eronată. Eu am panouri fotovoltaice pe acoperișul casei și factura de energie electrică nu ridică niciun fel de stres, este normală. Dacă ar exista mai mulți prosumatori în România, impactul asupra bugetului de stat ar fi fost mult mai mic”, a spus Moise, în contextul măsurilor de plafonare și compensare acordate pentru plata facturilor la energie.