Martin Moise, PATRES: „România ar putea deveni un campion regional al energiei regenerabile. Target-ul asumat pentru 2030 – cel puțin 35%”



InvesTenergy, 26 martie 2018; www.investenergy.ro

“România ar trebui să își asume ferm cel puțin un target pentru regenerabile de 35% în 2030. În contextul acordului de la Paris, unde omenirea a decis limitarea încălzirii globale, se impun măsuri adiționale și obligatoriu ținte mult mai ambițioase în ceea ce privește ponderea energiei regenerabile”, este mesajul transmis de Martin Moise, Primvicepreședinte PATRES, la Workshop-ul ”Perspective și cerințe pentru noile planuri de acțiune privind energia regenerabilă în România”, organizat de Forumul interparlamentar pentru energie regenerabilă şi eficienţă energetică – EUFORES împreună cu Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Comisia economică, industrii şi servicii și Comisia pentru transporturi şi energie din Senat.

martiin moise 1
La 10 ani dupa intrarea în vigoare a Directivei 2009/28/E (20/20/20) și a Legii 220, s-au construit peste 5000 MW capacitati noi în regenerabile, care au contribuit la atingerea targetului obligatoriu de 24% al României pentru 2020. Moise a atras atenția că datorită deselor schimbări a Legii 220, gradul de absorbție al certificatelor verzi a scăzut la 54% în 2017 și este preconizat să scadă în continuare în lipsa unor modificări legislative care se impun, fapt ce pune în pericol viabilitatea investițiilor în E-SRE.

Și Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a sesizat, cu aceeași ocazie, că vulnerabilităţile legislației în vigoare au creat o zonă de risc maxim pentru investitorii mici, în special, care mai au ca şi grad de suportabilitate câteva luni sau maxim sfârşitul acestui an.

În cadrul prezentării sale la evenimentul EUFORES, cu tema: “O viziune asupra surselor de energie regenerabilă în România”, Martin Moise a afirmat: “Noi vedem viitorul în contextul celor „3D”, respectiv:

* Decarbonare – conform unui studiu efectuat de Climate Analitics Berlin pentru a fi în linie cu acordul de la Paris, până în 2030 toate centralele pe cărbune ar trebui închise pe teritoriul Uniunii Europene și altele noi nu ar trebui construite;

* Descentralizare – pentru a atinge ținte mai ambițioase, trebuie co-interesata populația. Acest lucru poate fi realizat prin integrarea masivă a prosumatorilor. Platfomele viitoare prin care energia va fi tranzacționată P2P (direct producator – consumator) vor înlocui încetul cu încetul paradigma actuală a mamuților integrați vertical în industria energetică;

* Digitalizare – în contextul actual în care lumea devine din ce în ce mai digitalizată, producția variabila și descentralizată poate fi mult mai ușor gestionată, iar echilibrarea se va face nu doar din producție, cât și din consum, prin concepte cum ar fi demand side management”.

Tranziția energetică va reprezenta o oportunitate, iar prin creșterea masivă a regenerabilului prin integrarea prosumatorilor se vor crea foarte multe locuri de munca în acest domeniu, care vor înlocui cu succes locurile de muncă pierdute prin renunțarea la sursele fosile, a menționat reprezentantul PATRES. În opinia sa, potențialul maximal instalabil în E-SRE în România poate de fapt acoperi un target mult mai mare. “O resursă nefolosita în prezent este biomasa, care ar trebui sa crească mult în viitor. România ar putea deveni un campion regional al energiei regenerabile”, consideră Martin Moise.

“Din sursele clasice (necesare cel puțin în următorul deceniu), gazul va reprezenta sursa optimă care poate înlocui cu succes cărbunele (date fiind resursele mari din Marea Neagra și simbioza perfecta regenerabile – gaz). România poate folosi mult mai bine potențialul hidro pentru a deveni un campion regional privind reglajul și balansarea consumului cu producția”, sunt recomandările oficialului PATRES.

Reprezentanți ai comisiilor parlamentare de specialitate, experți în domeniul energiei, membri ai EUFORES, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, precum și asociaţii de profil, s-au concentrat, în cadrul workshop-ului, pe impactul modificărilor legislative privind promovarea surselor regenerabile de energie care afectează mediul investițional, precum și pe proiectele aflate deja în diverse faze de implementare în plan european și, în special, în România.