Martin Moise, PATRES: Energia regenerabilă nu este un inamic, este parte din soluție. Nu este o povară, este o megaoportunitate. Să nu punem frână energiei regenerabile!Energia regenerabilă nu este un inamic, este parte din soluție. Nu este o povară, este o megaoportunitate. Dacă vrem un preț mic, avem nevoie de energie din surse regenerabile, a declarat Martin Moise, Primvicepreședintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES, la Forumul Energiei, organizat de publicația Financial Intelligence.

Să nu punem frână energiei regenerabile!, este îndemnul reprezentantului PATRES, care a insistat pentru necesitatea investițiilor masive în rețelele de distribuție.

Energia regenerabilă – eolian, solar, biomasă, biogaz, microhidro – reprezintă sursa a doua de producere a energiei electrice în România, acoperind 21% din producția pe primele 4 luni ale anului. Dacă adăugăm și energia hidro, se depășește procentul de 52%.

Să ne uităm la beneficiile pe care le aduce sectorul regenerabilor, a recomandat Martin Moise. “Industria solară are peste 10.000 de angajați, în întreaga industrie a regenerabilelor lucrează în prezent peste 15.000 de salariați, mai mulți decât în industria cărbunelui. În sectorul regenerabilelor lucrează specialiști cu un nivel de pregătire ridicat și bine plătiți. În industria noastră lucrează și foști mineri”, a exemplificat privicepreședintele PATRES.

Dacă dorim să atingem țintele pentru care ne-am angajat și să ajungem la peste 10 GW energie instalată, atunci de ce vrem să oprim capacități înainte să le facem?! De ce ne gândim să blocăm Prosumatorii? Tensiune mare în rețea exista de dinaintea prosumatorilor pentru că nu s-au făcut investiții, a concluzionat Martin Moise.