Martin MOISE, la Solar Energy Bucharest Summit: România are nevoie de predictibilitate legislativă, stocare, design de piață adecvat pentru ESRE, piață competitivă de furnizare, creștere consumPredictibilitate legislativă, stocare, design de piață adecvat pentru energia din surse regenerabile, piață competitivă de furnizare, creștere consum – prin  electrificare transport și încălzire. Acestea sunt măsurile care se impun a fi luate pentru o piață de energie funcțională, pentru o dezvoltare corectă și eficientă a sectorului regenerabilelor, a afirmat Martin Moise, Primvicepreședinte PATRES, la Solar Energy Bucharest Summit, care se desfășoară în perioada 3-4 aprilie, la Palatul Parlamentului.

PATRES este Partener Strategic al evenimentului, care reunește peste 700 de participanți.

Reprezentantul producătorilor de energie din surse regenerabile a  prezentat audienței un tablou al evoluției investițiilor în energie din surse regenerabile în România în contextul mult prea deselor schimbări legislative și al crizei energetice. De asemenea, a semnalat mai multe aspecte îngrijorătoare, în special în piața de echilibrare.

Instabilitatea legislativă continuă!, a spus Moise. Începând cu 2013 până in 2021, legislația primară a fost modificată cel puțin odată pe an. Au fost 17 modificări a schema de plafonare în 2 ani; Schimbările legislative (diminuarea cotei de certificate verzi, amânarea CV, lipsa de flexibilitate a pieței de energie, etc) au generat însemnate pierderi mari pentru investitori.  Piața de energie este complet inadecvată surselor variabile de energie. România a avut primele exit-uri din piață. O mare parte dintre investitori și-au căutat dreptatea la ICSID, un prim proces fiind pierdut de statul român în 2024. Supraimpozitarea producătorilor aplicată retroactiv de către ANAF a condus la un nou val de litigii cu statul român.

Martin Moise a atras atenția asupra efectului devastator pe care dezechilibrele le pot avea asupra producătorilor din fotovoltaic, mai ales a celor mici. În luna martie, din cele 2.972 de intervale de decontare, în 1.299 de intervale a fost producție de energie fotovoltaică. În 1.056 de ore, adică 81% din intervalele cu producție fotovoltaică, prețul din piața de echilibrare a fost negativ. Producția efectiv realizată a depășit prognoza, iar acest dezechilibru pozitiv s-a plătit.

În Piața de Echilibrare sunt penalizate diferențele între prognoza de producție și prognoza realizată sau cele între prognoza de consum și consumul realizat, practic toți clienții plătesc, în facturile primite de la furniozori, aceste prețuri din echlibrare, a precizat reprezentantul PATRES.

El a exemplificat: În duminica de Paștele Catolic, sistemul energetic a fost pe surplus, progonoza de producție a fost mai mică decât producția, iar exedentul la nivel de sistem a ajuns la 200 MW, adică 5% dacă ne raportăm la cei 4.000 MW, ceea ce a dus la prețuri de minus 10.000 de lei/MWh în echilibrare. S-a primit ordin de dispecer și au fost oprite parcuri.

“Piața de echilibrare ar trebui să fie competivă, pe baza unei ordini de merit. Este un grad mare de concentrare în piață, un singur actor, statul, este majoritar. Nu este sănătos, și noi (România – n.red.) tot amânăm cuplarea piețelor de echilibrare”, a semnalat Martin Moise.

El a vorbit, la Solar Energy Bucharest Summit, și despre prețurile spot negative, exemplificând: Duminica trecută, când a fost Paștele Catolic, consumul maxim instantaneu al României a coborât la 3.980 MW, la ora 14,37, acesta fiind cel mai mic consum întregistrat de România începând din 2016. “Vor mai fi multe astfel de situații cu prețuri negative. Este vizibil acest fenomen al pieței. Nivelul este total nejustificat. Un monopol în piața de echilibrare este nesănătos!”, a concluzionat Moise.

Prosumatorul este vedeta absolută a ultimilor 2 ani și va continua să fie, a subliniat reprezentamtul PATRES. S-a venit în sprijinul acestora cu măsuri și facilități în legislație astfel că, la finele anului 2023, România avea 108.000 prosumatori, ce dețin capacități de producere a energiei fotovoltaice cu o putere instalată cumulată de 1,4 GW.