„România nu ține pasul cu tranziția spre o economie decarbonizată. Comisia Europeană are un obiectiv ambițios de a obţine 38-40% din energie din surse regenerabile până în 2030. Eu nu cred în noul target propus, oficial sau nu, de autoritățile române de 34%. Va trebui și România să ajungă la un procent mai mare, mai ales că la Bruxelles se discută deja de o țintă de 38-40%. La un moment dat, ne vom alinia oricum, pentru simplul motiv că va fi mai rentabil să facem asta. România are un potențial uriaș în domeniul energiei regenerabile. Este un domeniu în care se vor face multe în următorii ani indiferent de cum se vor mișca autoritățile, forța pieței va împinge lucrurile înainte”, a declarat Dl Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES la Romanian Solar Summit 2021, organizat de GOVNET și RPIA – Asociația Industriei Fotovoltaice din România, membră a Solar Power Europe.
Statul român nu înțelege oportunitatea tranziției, din păcate încă o consideră o corvoadă, consideră Dl Moise.
“Avem multe urgențe si problemele majore de rezolvat în sistemul energetic, să gândim foarte bine o nouă schemă de sprijin, să modificăm corect Legea energiei electrice și gazelor naturale… Dar până realizăm toate acestea, am putea să facem ceea ce piața deja permite – să susținem prosumatorii, mai ales acolo unde există mult autoconsum”, recomandă reprezentantul PATRES. Din păcate, prosumatorii nu beneficiază de atenția cuvenită din partea autorităților. „Programul derulat de AFM este un dezastru. Este inadmisibil ca după 2 ani de program, din cele 27.000 de cereri, jumătate să fie respinse abuziv, iar din cele aprobate doar 600 de cereri să fie și decontate. Nu s-a învățat nicio lecție la AFM, greșelile continuă”, a precizat Moise, exemplificând o situație care este mai mult decât regretabilă: AFM a aprobat o schemă de finanțare a eficienței energetice în școli. Este obligatoriu să pui panouri fotovoltaice pe acoperiș. O condiție impusă este ca surplusul de energie să nu fie injectat în rețea. Știm cu toții că școlile sunt închise vara, pe perioada vacanței, fix când panourile fotovoltaice pot produce mult. Dacă tot finanțăm panouri scolare pe școli, o idee mai mult decât lăudabilă pe care PATRES o susține, de ce nu le lăsăm să debiteze energie în rețea, mai ales având în vedere statutul de importator net pe care România din nefericire îl are?!
Dl. Dan Drăgan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, a asigurat că, deși problema programelor de finanțare a prosumatorilor prin AFM ține de Minsiterul Mediului, există deschidere pentru dialog cu participanții din piața energiei, sper să găsim soluții care să se reflecte în criterii, ghiduri care sa fie repede accesate, în condiții normale de transparență și să și producă efectele dorite.
Romanian Solar Summit 2021 a reunit cei mai importanți actori activi pe piața energiei solare, precum și reprezentanti ai autorităților.