ENERGY NOW. Mihai Verșescu, PATRES. „Dorim o mai mare predictibilitate.” / Investițiile și în fotovoltaic, și în eolian vor avea loc în mod natural, când fondurile vor fi lansateArticol publicat pe Gândul.ro

Mihai Verșescu, secretar general al PATRES – Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România, a vorbit, la Conferința digitală live „Energy Now”, organizată de Gândul.ro, despre cât de pregătiți sunt producătorii de energie din surse regenerabile să intre pe locul rămas liber de cei care folosesc combustibilul fosil. Reluarea investițiilor va fi în momentul în care vor fi lansate fondurile pentru acest sector, spune Mihai Verșescu.

Mihai Verșescu, secretar general PATRES, a afirmat că producătorii de energie din surse regenerabile sunt pregătiți pentru tranziția de la folosirea combustibilor fosili, trecând în revistă principalele decizii legislative cu impact asupra domeniului.

Investitorii, afectați de schimbarea regulilor în timpul jocului

„Sigur (sunt pregătiți – n.r.), dar eu m-aș întoarce în urmă cu zece ani ani, după ce a apărut Legea 220/2008 pentru că primul val de investitori au fost afectați de schimbările regulilor jocului în timpul jocului – de la o schemă generoasă prin certificate verzi s-a ajuns la limita insolvenței și a falimentului, iar pentru valul doi, având experiența primului val, noi considerăm că pentru valul doi să luăm măsuri complementare, cum ar fi, de exemplu, o revizuire totală a legislației secundare, pentru că noi în momentul de față avem un OPEX (cheltuieli operaționale – n.r.) de 30-40% din total venituri din energie, după care ar trebui un acord politic în ceea ce privește taxele suplimentare – vedeți taxa pe stâlp, vedeți OUG 114 cu 2% taxă din venituri, și, 3.), dorim să vedem o strategie care să vină din partea ministerului pentru o foarte bună predictibilitate. Să vedem ce ne dorim, cum implementăm noile tehnologii, fonduri europene, prin fonduri și CFD (contracte pentru diferență – n.r.), prim ambele?”, a declarat Mihai Verșescu.

„Noi dorim o mai mare predictibilitate, să vedem câți MW dorim să implementăm până în 2030, unde să fie implementați, pentru că ne dorim energie eoliană, dar energie eoliană se implementează în Dobrogea, iar în Dobrogea nu mai putem să obținem acel aviz tehnic de racordare, pentru că rețeaua este foarte încărcată”, a precizat reprezentantul PATRES.

Există alte zone foarte bune pentru enrgie provenită din vânt, în Curbura Carpaților, zona Onești, zona Prutului, zona Caransebeșului, dar aici nu s-au dezvoltat proiecte, spre deosebire de zona Dobrogea, consideră Mihai Verșescu, tot din cauza lipsei unei strategii. „Dacă autoritățile statului puneau niște condiții – de exemplu 1.000 MW în Dobrogea, 1.000 MW pe Lunca Prutului, 1.000 MW în Curbura Carpaților, nu se întâmpla ce s-a întâmplat”, a detaliat reprezentantul PATRES.

„Investițiile s-au stopat deoarece, o dată, după Ordonanța 57 (din 2013 – n,r,), când ni s-a redus drastic ajutorul de stat prin certificate verzi, s-au amânat certficatele, s-a redus perioada de valabilitate și așa mai departe, iar din 2016, schema de sprijin s-a încheiat. Și din această cauză, tehnologiile nesusținându-se din punct de vedere economic nu s-a mai investit absolut nimic”, a precizat Mihai Verșescu.

„Investițiile și în fotovoltaic, și în eolian vor avea loc în mod natural, în momentul în care aceste fonduri vor fi lansate – cum spunea și domnul secretar de stat, avem trei direcții foarte mari, în valoare de de 22 de miliarde de euro, respectiv Fondul de modernizare, Green Deal cu Euroinvest, pilonul 2, care ni se adresează nouă, și fondurile de reziliență. În acel moment, când ghidurile de finanțare vor fi lansate, cu certitudine și investitorii se vor îndrepta către capacități de producție”, a declarat reprezentantul PATRES, la evenimentul „Energy Now”.

„Orice investiție în energie trebuie susținută din spate de un mecanism de sprijin, care până acum a fost susținut de consumatorul final, iar trendul pe care îl observăm: tehnologiile vor fi suținute de fondurile europene”, a spus Mihai Verșescu.

În ceea ce privește încrederea românilor să aplice pentru finanțare pentru un proiect fotovoltaic, Mihai Verșescu s-a referit la lispa de eficiență a Programului Național Casa Verde Fotovoltaice, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

„Programul, din punctul nostru de vedere a fost un fiasco total, pentru că din 2018 până acum nu a fost decontat niciun proiect, peste 50% din proiecte au fost refuzate pe motiv de ștampilă, că e lizibilă, pe motiv că acel certificat de la ANAF a expirat în perioada stării de urgență, iar omul, respectivul prosumator nu avea posibilitatea să se ducă la o circă financiară închisă, iar dacă vom continua cu acest comportament, cu siguranță că acest proiect și încrederea populației în aceste proiecte va scădea dramatic”, cosideră Mihai Verșescu.

Conform legii nr. 220/2008, prosumatorul este clientul final care deţine instalaţii de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.