“Toate investițiile în sectorul regenerabilelor s-au realizat până în 2014. După acest an, investitorii s-au fript. Vrem, nu vrem, energia regenerabilă va reprezenta o componentă foarte importantă în viitor pentru sistemul energetic național”, a subliniat Dl. Viorel Lefter, Președinte PATRES, la o conferința de specialitate organizată de publicația Energy-Center.
Domnia sa s-a adresat secretarului de stat din Ministerul Energiei, Dl Doru Vișan, cu următoarea întrebare: Va revizui Ministerul Energiei ținta pentru regenerabile în PNISEC, în sensul creșterii acesteia? “Vom negocia la Bruxelles. Vom negocia cu UE un pachet complet (un pachet de energie regenerabilă, un pachet de stocaj)”, a răspuns Dl Doru Vișan.
România va avea o țintă mai mare pentru regenerabile, iar cifra de 27,9% regenerabile din consum pentru 2030 va fi cel mai probabil majorată, a susținut – ulterior – secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan,într-o declarație pentru Energynomics.
„Stocaj… eu consider că vom avea negociere pe cel mai important act al anului 2019, PNIESC, care se va materializa în continuare în dezvoltarea regenerabilelor. Aceasta va fi extrem de dificilă intern, vom negocia un pachet de energie regenerabilă, un pachet de stocaj. E prematur să definim acest stocaj, dar dimensiunea cea mare să rămână (Tarnița – n.r.) – eu consider că trebuie să facem pași, așa cum au făcut și alte țări, în dimensiuni mai mici de stocaj”, a afirmat Dl Vișan.
eferitor la agregare, Președintele PATRES a semnalat: “Legea a fost votată, dar nu avem încă reglementări secundare. Dacă am putea să ne agregăm pe tehnologii diferite, costurile cu dezechilibrele și profilarea s-ar reduce semnificativ”.
Doi sau mai mulți producatori de energie din surse regenerabile, indiferent de tehnologia folosita, pot participa pe piețele concurentiale de energie împreună ca o singura entitate agregată. Legislatia primara permite “regenerabililor”, din toamna anului trecut, sa se asocieze in vederea îmbunatatirii performantelor financiare și de producție.