Asociaţia ‘Ţine de Noi’ împreună cu think tank-ul Romania Energy Center (ROEC) şi Fundaţia Hanns Seidel România au organizat o conferinţă pe tema Planului Intergrat de Energie şi Mediu al României.
Invitat în calitate de Speaker, Dl Prof. Univ. Dr. Viorel Lefter, Președinte PATRES a atras atenția, exprimându-și totodată îngrijorarea, că în România nu se acordă importanța și atenția cuvenită unui sector care are un rol tot mai important, mai ales în contextul în care Europa acționează pentru reducerea dependenței de combustibilii fosili.
“Este de neconceput că, în timp ce UE nu concepe viitor fără energie regenerabilă și își propune să devină lider mondial în domeniu, România – țară europeană – face un pas înapoi, prezentându–se în fața Comisiei Europene cu o țintă asumată de doar 27,9%, ce reprezintă ponderea globală a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie, la orizontul anului 2030. Mult sub nivelul de 32% stabilit pentru întreaga Uniune Europeană!”, a subliniat Dl Lefter.
PATRES a transmis observații și recomandări în cadrul procesului de consultare publică. “ Cel mai probabil, Comisia Europeană va recomanda României, revizuirea Strategiei Energetice și a PNIESC astfel încât să se obțină o cotă de cel puțin 32% sau un procent mai mare. Ca țară membră a UE, trebuie să ne achităm de obligațiile comune”, a mai spus Dl Lefter.
“Cu siguranţă că Planul Naţional Integrat după ce va fi aprobat de către Comisia Europeană va trebui să fie transpus. Dacă el primează faţă de Strategie, sigur că primează pentru că Strategia este practic un set de politici. Un set de politici care nici măcar nu este aprobat prin lege. Se doreşte a fi aprobat prin hotărâre de guvern. Dar noi mai avem o Strategie din 2007, care a fost aprobată de Guvern şi nu prea a fost aplicată”, a afirmat Niculae Havrileţ, consilierul ministrului Energiei, citat de Agerpres.
Conform noului Regulament privind Guvernanța Uniunii Energetice, acest plan este obligatoriu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene si trebuie elaborat pe fiecare 10 ani, începând cu 2021-2030.