Dl. Mihai Verșescu, Secretar General PATRES: Autoritățile să conștientizeze că direcțiile pe care România le va urma trebuie să fie în concordanță cu noile pachete privind energia curată



Sperăm ca operatorii de distribuție să nu mai solicite Certificatul de Urbanism după ce Președintele României va promulga modificarea si completarea legii 50/1991.

Greenpeace România a organizat în Constanța pe nava Rainbow Warrior un eveniment dedicat prosumatorilor, la care au participat reprezentanți ai ANRE, Administrației Fondului pentru Mediu, precum și ai Organizației PATRES. Acest eveniment face parte din Campania Climă și Energie, ce prevede eliminarea treptată a cărbunelui din sectorul energetic, pentru a asigura o tranziție justă a comunităților miniere către alternative economice viabile, pentru a promova energia din surse regenerabile, soare și vânt și conceptul de prosumator.

Invitat în calitate de Speaker, Dl Mihai Verșescu, Secretar General  PATRES, a apreciat implicarea organizațiilor de mediu, precum Greenpeace, în tranziția energetică și a făcut apel către autorități cu putere de decizie să conștientizeze că direcțiile pe care  România le va urma trebuie să fie în concordanță cu noile pachete privind energia curată. Fără implicarea organizațiilor de mediu, implementarea lor va necesita un timp mult mai îndelungat,  a spus Dl Verșescu.

PATRES salută efortul depus de Comisia pentru Industrii și Servicii în legiferarea prosumerului. Sperăm ca operatorii de distribuție să nu mai solicite Certificatul de Urbanism după ce Președintele României va promulga modificarea si completarea legii 50/1991, a afirmat Dl Mihai Verșescu. Din păcate, în continuare există bariere legislative în calea prosumerilor, care implică timp și cash flow, atât în legislația principală, cât și în cea secundară, a subliniat reprezentantul organizației noastre patronale.

Recent, a fost eliminată – prin modificarea si completarea legii 50/1991-   autorizația de construcție. Un demers, tot al Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, demn de toată lauda. Însă, sunt – în continuare – multe probleme ce trebuie rezolvate, ce țin de legislația secundară, a precizat reprezentantul PATRES. Astfel, la nivelul operatorilor de distribuție, documentația solicitată pentru a deveni prosumer  este diferită de la un operator la altul. Cerințele solicitate privind specificațiile tehnice ale echipamentelor sunt foarte variate și implică costuri de la 50 de euro, care pot ajunge la 1.000 de euro.  La fel se întâmplă și în cazul soluției de racordare, care – în opinia PATRES – ar trebui să fie stabilită strict prin intermediul unei fișe de soluție, fără a fi necesar să se elaboreze un studiu de soluție care poate să coste și aproximativ 5.000 RON.

O soluție în acest caz – propunerea PATRES –  ar putea fi ca studiile de soluție să fie elaborate zonal de către fiecare operatror de distribuție în parte și costurile să fie recunoscute de către A.N.R.E. Astfel,  soluția de racordare va fi prezentată printr-o simplă fișă, eliminându-se birocarția și costurile adecvate.

Ca impact negativ al Prosumerilor asupra  rețelelor, nu trebuie să ne facem prea multe griji. România a limitat puterea instalată până în 2030 la 750 MW, în condițiile în în care  statele membre vor fi obligate să asigure dreptul cetățenilor de a produce energie regenerabilă pentru propriul consum, dar și de a stoca și vinde energia nefolosită, a mai spus Dl Mihai Verșescu.