Apel la autorități pentru urgentarea luării de decizii asumate pentru sectorul regenerabilelorComunicat de presă comun RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE

Asociațiile și Patronatele de profil  – RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE, organizații care reprezintă industria energiei regenerabile din România, cu o putere instalată de peste 5000 MW și investiții de 8 miliarde de euro, reclamă lipsa de decizii asumate a autorităților cu privire la situația sectorului regenerabilelor, cu repercursiuni grave asupra întregului sector energetic.

Constatăm cu îngrijorare că încă se bate pasul pe loc și, în lipsa unor decizii ferme, dezastrul din sectorul regenerabilelor se adâncește. Suntem conștienți că deciziile nu sunt ușoare, mai ales că trebuie reparat ce s-a stricat în ultimii ani  și nu doar în sectorul nostrum, însă lipsa deciziilor echivalează cu insolvențe, respectiv falimente în masă, care nu mai pot fi evitate, problemele producătorilor de energie din surse regenerabile acutizându-se pe zi ce trece. Adresăm, din nou, o întrebare care ar trebui să fie permanent în atenția autorităților: Își permite România, țară membră a Uniunii Europene, să-și piardă credibilitatea în fața investitorilor, care se uită cu atenție la ce se întâmplă în sectorul regenerabilelor
potentialul-energiilor-regenerabile_42541-300x240Actuala intervenție comună a Asociațiilor și Patronatelor de profil – vine ca urmare a recentelor luări de poziție ale reprezentanților Ministerului Energiei la conferințele de specialitate. Salutăm, pe această cale, preocuparea și demersurile realizate la nivelul Ministerului Energiei în pregătirea unui proiect de ordonanță de urgență pentru sectorul regenerabilelor, ce  ar urma să vină cu “modificări ce vor readuce un echilibru în piață”.

Într-o declarație de ultimă oră, Domnul Victor Grigorescu, Ministrul Energiei, susține însă că “Nu există în acest moment un consens cu privire la măsurile ce trebuiesc adoptate. Companiile, asociațiile din domeniu au interese divergente, iar dezbaterile nu au dus la un consens”.

În vederea clarificării situației, fără intenția de a fi un drept la replică, RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE precizează:

“Există din partea noastră un interes comun în rezolvarea situației critice din sectorul regenerabilelor și am agreat un set comun de propuneri, pe care l-am prezentat în cadrul întâlnirilor din grupul de lucru. Avem marea rugăminte ca Ministerul Energiei să ia decizia corectă, pentru modificarea cadrului legal în baza propunerilor comune ale industriei E-RES, prezentate în repetate rânduri autorităților, și anume:

– introducerea obligației de achiziție a tuturor certificatelor verzi emise, în stoc sau amânate de la tranzacționare;

–  extinderea/eliminarea perioadei de valabilitate a certificatelor verzi;

– impozitarea certificatelor verzi la vânzarea efectivă a acestora, nu la momentul acordării;

– reintroducerea în piață a certificatelor verzi amânate într-o perioadă de 6 ani, începând cu ianuarie 2018 pentru toate tehnologiile;

– acordarea certificatelor pentru întreaga producție și nu numai pentru producția notificată;

– fixarea valorii certificatului verde la actualul nivel minim, respectiv 30 euro/CV indexat cu inflația”.

Cu riscul de a ne repeta, atragem atenția autorităților că nu mai este timp de așteptat pentru luarea unei decizii normale de salvare a unei industrii împinse voit spre faliment! După al treilea an la rând de păstrare a cotei obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie la un nivel extrem de scăzut, nesustenabil pentru investițiile existente, colapsul este iminent în sectorul regenerabilelor.

Facem precizarea, că Asociațiile și Patronatele de profil  – RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE au mai transmis recent o Scrisoare Domnului Dacian Cioloș, Prim Ministru și Domnului Victor Grigorescu, Ministrul Energiei, prin care se atrage atenţia asupra situaţiei dramatice în care se află industria energiei regenerabile în România, cu solicitarea de a acţiona cu urgenţă pentru a remedia  şi a reinstitui siguranţa şi încrederea în mediul de afaceri din România.  

Despre RWEA

RWEA  este o asociație profesională  care funcționează ca o organizaţie non-guvernamentală şi care a fost fondată în Bucureşti, România, în conformitate cu legea română. Asociația este o entitate voluntară de participanți din industria energiei eoliene din România. Aceasta există pentru a promova rolul cuvenit al energiei eoliene în mixul energetic din România și, în consecință, pentru a promova o energie curată, sigură și eficientă pentru România.

 Despre PATRES

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup  de producători de energie din surse regenerabile nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. În momentul de față, din organizaţie fac parte 91 de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro şi biomasă), reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de circa 800 MW.

Despre RPIA

Asociația Industriei Fotovoltaice din România – RPIA fost înființată în martie 2012, cu scopul de a reprezenta interesele acestei industrii în creștere rapidă în România, pentru a sensibiliza și de a crea o dezvoltare corespunzătoare și mediu de rețea pentru potențialii investitori. În mai puțin de trei ani, asociația a adunat sub umbrela sa de membri importante companii active pe piaţa românească PV.

Despre Asociația Română pentru Microhidroenergie

ARmHE este persoană juridică română, non-profit, înregistrată conform prevederilor legale; organizație cu caracter profesional, neguvernamental, apolitică și fără scop lucrativ, activând în domeniul microhidroenergiei. ARmHE este de la înființare, în anul 2008, membră a Asociației Europene pentru Microhidroenergie (European Small Hydropower Association – ESHA) și a beneficiat de sprijinul direct al acesteia, ajungând ca în prezent să aibă peste 30 de membri colectivi: proprietari de microhidrocentrale, furnizori de echipamente, firme de proiectare, firme de consultanță.