Apel disperat la Guvernul Grindeanu de la peste 200 de investitori: NU sacrificați producătorii mici și mijlocii din sectorul regenerabilelor!Comunicat PATRES, 02.03.2017

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES se adresează Guvernului României, Domnului Prim Ministru Sorin Grindeanu, cu rugămintea expresă de a nu aproba Ordonanța de Urgență ce modifică Legea 220/2008 în forma pregătită de fosta conducere a Ministerului Energiei, pe motiv că sacrifică investitorii mici și mijlocii din sectorul regenerabilelor, avantajând în mod evident producătorii integrați.

Demersul PATRES, ce se constituie într-un apel de forță majoră adresat premierului României, Dl Sorin Grindeanu, este susținut de peste 200 de investitori din sectorul regenerabilelor, membri ai organizației patronale și nu numai, care solicită Guvernului adoptarea OUG cu păstrarea elementelor pozitive, dar cu unele modificări care să urmărească și creșterea veniturilor producătorilor neintegrați și care să limiteze distorsiunea generalizată în piața de energie și certificate verzi.

PATRES a solicitat, în repetate rânduri, Ministerului Energiei să revină asupra modificărilor aduse la Legea 220, astfel ca forma finală a OUG să conțină soluții echitabile pentru toți producătorii din sectorul regenerabilelor. Lucru care nu s-a întâmplat până în acest moment, propunerea de OUG fiind deja pe circuitul de avizare, urmând să fie înaintată în scurt timp Guvernului spre aprobare.

Dl Viorel Lefter, Președinte PATRES: “Deși există o serie de aspecte pozitive în proiectul de OUG, cum ar fi prelungirea duratei de viață a certificatelor verzi și creșterea marginală a numărului de certificate absorbite anual, mecanismul propus avantajează masiv producătorii integrați și nu aduce lichiditate suplimentară celorlalți producători. De altfel, în condițiile în care certificatele verzi nu mai expiră, supraoferta va crește an de an, dezechilibrul cerere și ofertă devine din ce în ce mai mare, fapt ce va conduce la o presiune din ce în ce mai mare din partea furnizorilor asupra producătorilor pentru a le cumpăra certificatele verzi. Asistăm la un fenomen de amploare pe piața de energie și de certificate verzi care permite și amplifică distorsiuni de nesuportat pentru producători și furnizori. Se vehiculează în piață discounturi uriașe, o treime din valoare unui certificat verde, jumătate din valoare, chiar și mai mult în cazul certificatelor care expiră, pentru ca ele să fie achiziționate de către furnizori, fenomenul fiind generalizat”.

De semnalat și faptul că, până la finalul anului 2016, conform datelor publice ale OPCOM http://opcom.ro/tranzactii_rezultate/tranzactii_rez.php?lang=ro&id=53, au fost încheiate deja contracte de vânzare – cumpărare certificate verzi pe piața contractelor bilaterale – PCCBCV (majoritatea cu cantități variabile) pentru perioada 2016 – 2031, totalizând o cantitate maximă de 236.329.013 certificate verzi (CV), din care 209.392.729 CV au fost contractate doar în lunile noiembrie și decembrie 2016. Exact perioada de consultare publică a draftului de OUG! Întrucât pentru acoperirea în totalitate a cotei pe următorii 15 ani sunt necesare 223.652.100 CV, este mai mult decât evident că piața anonimă nu va funcționa niciodată fără măsuri de constrângere pentru furnizori, întrucât deja s-au contractat bilateral mai multe certificate față de necesar.

PATRES conisderă că prin păstrarea acestor contracte, fără măsuri de constrângere asupra furnizorilor cu privire la participarea pe piața anonimă, se va stimula și va amplifica distorsiunea din piață.

În condițiile date, PATRES propune introducerea următorului amendament în OUG: „Operatorii economici vor achiziționa anual cât și trimestrial minim o cotă procentuală, stabilită prin hotărâre a Guvernului din cantitatea necesara de certificate verzi pentru indeplinirea cotei obligatorii doar prin intermediul pieței anonime spot de certificate verzi. Pentru anii 2017 și 2018 cota minimă se stabilește la un nivel de 50%. Pentru anii ulteriori cota se stabilește prin hotărâre a Guvernului și nu poate fi mai mică față de cea stabilită pentru 2017 și 2018.”

Prin introducerea acestui amendament, furnizorii vor fi obligați ca minim 50% din cantitatea necesară de certificate verzi să fie achiziționată din piața spot, fără alte costuri din partea producătorilor.

Dl Viorel Lefter, Președinte PATRES: “O astfel de măsură va limita în mod cert distorsiunile, va fluidiza piața de certificate verzi și va egala șansele de vânzare ale producătorilor (integrați sau neintegrați) pe piața anonimă. Totodată, va conduce la prețuri corecte pe piața en-gros de energie, iar producătorii nu vor mai fi obligați de furnizori (cel puțin pentru 50% din cantitatea de certificate verzi necesară) să acorde discounturi masive, fie sub forma unui preț redus al energiei, fie sub alte forme”.

PATRES a transmis un Chestionar investitorilor din sectorul regenerabilelor – membri ai organizației patronale și nu numai – cu privire la amendamentul propus. Peste 200 de investitori au răspuns prompt, fiind de acord cu amendamentul PATRES de îmbunătățire a proiectului de OUG, care urmează să fie aprobat de Guvern.

Pentru a evita aprobarea unei Ordonanțe care va avea în final consecințe dramatice pentru o mare parte dintre producătorii din sectorul regenerabilelor, PATRES se adresează Domnului Prim Ministru Sorin Grindeanu, precum și reprezentanților Parlamentului, pregătind totodată și o adresă către Comisia Europeană, prin care să informăm cu privire la problemele acestor producători și fenomenul generalizat de distorsiune din piața de energie și certificate verzi.

Ne exprimăm speranța că, în ultimul ceas, autoritățile vor reacționa la apelul disperat al investitorilor și că va fi aprobată o Ordonață de urgență care să elimine discriminarea prin promovarea de soluții echitabile pentru toți  producătorii de E-SRE, inclusiv pentru investitorii mici și mijlocii, astfel ca noul act normativ să fie într-adevăr dedicat sectorului regenerabilelor

Despre PATRES: Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup  de producători de energie din surse regenerabile nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. În momentul de față, din PATRES fac parte 94 de de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cumulând o putere instalată de peste 800 MW, cu investiţii în sectorul energetic din România de aproximativ 1,2 miliarde de euro.