Invitat în calitate de Speaker la cea de-a doua ediție a Romanian Green PPA, primul eveniment dedicat tranzacționării energiei prin contracte de tip PPA, Martin Moise, Primvicepreședinte PATRES, a afirmat: „O explicație este că nu a fost nevoie. În România, în ultimii 30 de ani, când a fost criză, consumatorul a fost protejat. Și atunci ce interes să aibă consumatorul să se protejeze printr-un contract de tip PPA, atât timp cât Guvernul vine cu măsuri de limitare a prețului energiei. O altă explicație este modul haotic în care facem lucrurile. Impozitarea producătorilor, sprijinirea prosumatorilor – trebuiau făcute, dar în anumite limite. Ce a făcut statul pe parte de tranzacții? Producătorul care face tranzacții este pe pierderi acum. Ce încredere să aibă investitorii că în următorii 10 ani, când o criză se va repeta pentru că lucrurile sunt ciclice, situația nu va fi la fel ca acum? Statul a impozitat tranzacțiile virtuale, nu le-a recunoscut!”
Power Purchase Agreements – PPA vine și asigură o garanție pentru producător, dar li pentru consumator, creează un echilibru între părți.
Moise a mai subliniat faptul că „în domeniul energiei regenerabile nu arătăm că am învățat ceva din greșelile făcute în primul val de investiții în regenerabile”. „Legislația nu a fost modificată corect! Să facem un pas înapoi! Ministerul Energiei înțelege lucrurile, Ministerul Finanțelor nu – când aplică supraimpozitarea producătorilor retroactiv!!!”, a spus reprezentantul PATRES.
Romanian Green PPA este organizat de Creative Communication, în parteneriat cu PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România.