A doua ediție a Romanian Green PPA, singurul eveniment dedicat tranzacționării energiei pe termen lung, va avea loc în data de 14 februarie 2024, la Nord Events by Globalworth. Peste 300 de participanți din domeniul energiei regenerabile și mari consumatori de energie vor fi prezenți la eveniment, pentru a afla care sunt cele mai noi informații despre contractele de tip PPA. 15 specialiști cu experiență în contractarea energiei, avocați specializați și reprezentanți ai instituțiilor financiare vor urca pe scena evenimentului.
Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES este Partener Strategic al evenimentului.
Pentru informații și înregistrare, accesați:
Conform unui sondaj realizat de organizatorul evenimentului Romanian Green PPA, Creative Communication, reprezentanții companiilor consumatoare spun în proporție de 15% că ar fi interesate de încheierea unui astfel de contract, în timp ce 16% nu doresc să încheie un PPA. 40% dintre managerii companiilor intervievate spun că așteaptă ca piața să se maturizeze pentru a lua o decizie.
Gradul de informare al managerilor companiilor chestionate este, în prezent, una dintre cele mai importante bariere în ceea ce privește încheierea unui astfel de contract. 11% dintre cei chestionați spun că nu știu ce reprezintă un PPA, iar 18% spun că au auzit de acest instrument de contractare, dar nu au încă toate datele pentru a se putea pronunța dacă vor opta pentru unul în viitor.  16% din companiile chestionate au spus că știu ce înseamnă un PPA, dar nu consideră că este momentul oportun pentru a încheia unul. Motivele care stau la baza refuzului de a încheia un PPA sunt legate de prețul la care se contractează energia.
O problemă des enunțată de consumatori este lipsa de predictibilitate a prețurilor pe piața liberă, însoțită de o previziune a scăderii prețului. O altă problemă este legată de instabilitatea fiscală și legislativă. Cele mai multe companii spun că au rețineri în încheierea unui PPA pe mai mult de 5 ani, în condițiile în care legislația se schimbă anual, influențând condițiile de contractare, prețul finanțării și chiar prețul energiei.
Totodată, cele mai multe companii consideră că orice instrument care ar duce la reducerea costurilor ar fi util, dar depinde de investiția și logistica necesară. Perioada lungă de contractare rămâne în continuare unul dintre dezavantajele enunțate de companiile care spun că nu știu dacă PPA este cea mai bună formă de reducere a costurilor cu energia. 40% dintre persoanele chestionate spun că așteaptă ca piața să se maturizeze, pentru a lua o decizie.
Chestionarul a fost realizat telefonic, pe o baza de date de 428 de companii cu consum de energie de peste 10 GW pe an. Au fost chestionate persoane de decizie la nivel de management, achiziții sau directori de energie. În România au fost făcute publice 4 contracte de tip PPA, dar dezvoltatorii au anunțat negocieri cu peste 100 de companii românești pentru un astfel de contract. Condițiile financiare și logistice care trebuie îndeplinite la încheierea unui PPA cresc perioada de negociere a unui astfel de contract la 12-18 luni, potrivit estimărilor companiilor din domeniu.

Romanian Green PPA, singurul eveniment dedicat tranzacționării energiei pe termen lung va avea a doua ediție pe data de 14 februarie 2024, la Nord Events by Globalworth. Peste 300 de participanți din domeniul energiei regenerabile și mari consumatori de energie vor fi prezenți la eveniment, pentru a afla care sunt cele mai noi informații despre contractele de tip PPA. 15 specialiști cu experiență în contractarea energiei, avocați specializați și reprezentanți ai instituțiilor financiare vor urca pe scena evenimentului.
Speakerii prezenți la a doua ediție a Romnian Green PPA sunt : Dan Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Cristina Prună, Vicepreședintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Parlamentul României, Alex McGregor, Senior Analyst PPA Markets at Pexapark UK Ltd,  Jean D’Souza, manager AFRY Management Consulting Austria GmbH,  Milan Kamaryt, PPA Origination Rezolv Energy, Mauricio Garrido Sanz – PPA Origination EDP, Valentina Ivan, energy policy expert, Laurențiu Urluescu, Președinte Consiliul Director AFEER, Martin Moise, Prim-vicepreședinte PATRES și Robert Uzuna, Vice President Corporate Affairs Ursus Breweries.
Partenerii strategici ai evenimentului sunt PATRES (Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România), AFEER (Asociatia Furnizorilor de Energie din România), RWEA (Romania Wind Energy Association) și PSC (Patronatul Societăților din Construcții).

Creative Communication organizează Solar Energy Bucharest Summit, cel mai mare eveniment B2B dedicat energiei solare și Romanian Green PPA, evenimentul dedicat tranzacționării energiei pe termen lung.