PATRES, la Comisia Europeană: Întâlnire cu Dl Maroš Šefčovič, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energiei



COMUNICAT PATRES; 02.03.2016

Situația critică a producătorilor de energie din surse regenerabile din România, necesitatea simplificării schemei de sprijin existente, respectiv modificării Legii 220/2008 au reprezentat principalele teme de discuţie dintre Domnul Maroš Šefčovič, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energiei și reprezentanții Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile  din România – PATRES. “Suntem deosebit de onorați că am avut ocazia să prezentăm Domnului Maroš Šefčovič problemele grave pe care le întâmpină producătorii de E-SRE în activitatea lor. În cadrul întâlnirii, am expus opinia PATRES cu privire la actualul cadru legislativ, barierele existente în funcționarea pieței de energie din surse regenerabile și propunerile noastre de salvare și dezvoltare a acestui domeniu“, a declarat Dl Prof.Dr.Viorel Lefter, Președinte PATRES.

IMG_8031 (1)

O delegaţie a PATRES s-a întâlnit săptămâna trecută cu Domnul Maroš Šefčovič, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energiei. Din partea PATRES au participat: Prof. Dr. Viorel Lefter, Președinte; Martin Moise, Prim Vice-Președinte; Răzvan Neamțu, Vice-Președinte;  Mihai Verșescu, Secretar General; Daniel Marcu,  Rafael Munilla Numoz și Jürgen Ludwig, Membri.

Producătorii de energie din surse regenerabile din România sunt într-un impas: se confruntă cu o lipsă acută de lichidități, veniturile acestora fiind reduse dramatic. Sunt afectați totodată de creșteri majore ale costurilor pentru echilibrare, de tranzacționare și diverse taxe, fiind în prezent în situația în care o mare parte dintre aceștia își susțin afacerile cu bani câștigați din alte business-uri. Potrivit datelor noastre, 30% dintre producătorii de E-SRE riscă insolvența sau falimentul, începând din acest an.

“PATRES propune modificarea Legii 220/2008 și introducerea unui sistem de feed-in-premium în locul sistemului de certificate verzi existente. Admitem necesitatea de a nu crește prea mult impactul asupra consumatorului final și  indicăm un feed-in-premium la nivel de preț minim al certificatelor verzi, fapt ce ar constitui o bază pentru o funcționare normală a pieței energiei, în condiții de transparență și nediscriminare”, a menționat Dl Martin Moise, Prim Vice-Președinte PATRES.

Cu ocazia întâlnirii, reprezentanții PATRES l-au informat pe oficialul Comisiei Europene despre dialogul permanent cu autoritățile române, prin participarea activă la grupurile de lucru existente la  Ministerul Energiei și Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Domnul Maroš Šefčovič, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energiei, a încurajat PATRES să lucreze în mod activ în grupurile de lucru de la Ministerul Energiei și Parlament și să se implice intens în realizarea Strategiei Energetice a României. Oferiți suportul și implicarea dvs în Strategia energetică națională, care să se realizeze în conformitate cu legile europene, a recomandat oficialul Comisiei Europene.

Dl Šefčovič a asigurat PATRES că va discuta cu Premierul Dacian Cioloș și cu ministrul Energiei Victor Grigorescu pentru a se informa cum decurg lucrurile, ce rezultate sunt, cu sugestia de a găsi soluții de comun acord cu participanții la piață, respectiv reglementări în domeniu. Totodată, domnia sa a solicitat reprezentaților PATRES să informeze autoritățile române cu privire la discuțiile purtate în cadrul întâlnirii.

Referindu-se la viitorul pieței europene de electricitate, Dl Šefčovič a menționat că peste tot în Europa este o piață supra-reglementată, fiind astfel foarte dificil să se discute de mecanisme complet funcționale, însă se lucrează la schimbarea acestei situații, inclusiv la revizuirea directivelor în domeniul energiei din surse regenerabile, dorindu-se prezentarea unei soluții optime până la finele acestui an.

După întâlnirea oficială cu Domnul Maroš Šefčovič, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energiei, PATRES își exprimă optimismul în ce privește Viitorul verde în România. Împreună cu autoritățile române și susținerea autorităților europene putem găsi soluții care să deblocheze activitatea producătorilor de E-SRE și să salvăm astfel un sector pe cât de important, pe atât de necesar pentru sistemul energetic national, afirmă Dl Prof. Dr. Viorel Lefter, Președinte PATRES.

Despre PATRES:

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup  de producători de energie din surse regenerabile nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. În momentul de față, din organizaţie fac parte 91 de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro şi biomasă), reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de peste 800 MW.