Apel PATRES la Preşedinţie şi GuvernComunicat de Presă PATRES; Data: 29.04.2015

PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România, a dezbătut, la întâlnirea anuală, schimbările legislative din domeniul Energiei Regenerabile, schimbări care pot duce la intrarea în insolvență a circa o treime din producătorii de energie din surse regenerabile.Având în vedere că nivelul finanțărilor bancare este mare în acest sector, efectul va fi un potențial default bancar de circa 1,5 – 2 miliarde de euro.

La ședința adunării generale a membrilor PATRES, care a avut loc în Sala Oglinzilor din cadrul UGIR 1903 din București, s-a prezentat raportul de activitate pentru primul an de existență a patronatului, precum și programul de acțiuni pentru anul în curs.

Președintele PATRES, Dr. Prof. Univ. Viorel Lefter, este de părere că, “deși patronatul nostru există doar de un an, am reușit să întreprindem acțiuni importante la instituțiile abilitate ale statului, acțiuni de modificare legislativă care vizează protejarea producătorilor de energie regenerabilă. În acest sens, reprezentanții PATRES au avut întâlniri multiple cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E), cu Ministerul Energiei, IMM și Mediul de Afaceri, cu membrii Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, precum și cu reprezentanți ai instituțiilor abilitate în domeniul energiei.

Mai mult, PATRES a întreprins diverse activități, printre care întâlniri cu conducerea Asociației Române a Băncilor, unde s-a atras atenția reprezentanților acestora cu privire la desele schimbări care au avut loc în cadrul legislativ din ultimii doi ani și care au pus în pericol viabilitatea investițiilor realizate în domeniul energiei regenerabile în România. Din calculele efectuate de PATRES rezulta intrarea în insolvență a circa o treime dintre producătorii de energie din surse regenerabile, efectul fiind un potențial default bancar de circa 1,5 – 2 miliarde euro. Totodată, PATRES a transmis memorandumuri atât către Președintele și Guvernul României, privind situația dificilă în care se află producătorii de energie din surse regenerabile, cât și către Ambasadele țărilor din care provin investițiile din sectorul nostru, pentru a le expune schimbările legislative care au avut loc în ultimii doi ani, afectând direct rentabilitatea lor. ”

În altă ordine de idei, George Niculescu, directorul executiv în cadrul PATRES, este de părere că “cea mai mare îngrijorare a membrilor PATRES sunt desele modificări legislative ale instituțiilor statului, care au loc <<în timpul jocului>>, fără ca producătorii din acest domeniu să fie consultați într-un mod real. Aceste modificări apar surprinzător, după ce investitorii și-au făcut un business plan, au finanțat afacerea, au construit și pus în funcțiune capacitățile de producție, iar acum, aceștia sunt aproape în incapacitate de plată a creditelor. Aici intervine rolul patronatului nostru, de a fi un mediator și un organism direct implicat în procesul legislativ și de a influența în mod transparent și corect deciziile vitale pentru sectorul economic al energiei regenarabile.”

PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România și-a început activitatea în anul 2014, la inițiativa unui grup de producători de energie din surse regenerabile nemultumiți de desele modificări și necorelări ale sistemului legislativ cu realitățile și nevoile producătorilor.

PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România numără 83 de companii, atât producători de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro și biomasă), cât și reprezentanți ai companiilor de operare și mentenanță, reprezentând companii care au la un loc o putere instalata de peste 400 MW.