Martin Moise, la Forumul Orașelor Verzi Brașov: Atât cetățeanul, dar și administrația publică, trebuie să fie în centrul tranziției energetice



Soluțiile de transport alternative, gestionarea deșeurilor și eficiența energetică au fost teme discutate la Conferința internațională de politici publice de mediu în cadrul Forumul Orașelor Verzi Brașov. Astăzi, 9 septembrie, a început la Brașov cea mai importantă conferință din România având ca temă politicile publice de mediu, conferință în care 60 de speakeri din 14 țări prezintă soluții și exemple de bună practică, în special reprezentanților primăriilor din România.

În ceea ce privește eficientizarea energetică, vorbitorii s-au concentrat pe investițiile în creșterea eficienței energetice, în special în clădirile publice, pentru a transforma aceste clădiri în clădiri neutre din punct de vedere energetic.

Invitat în calitate de Speaker, Martin Moise, PrimVicepreședinte al Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România –PATRES, a declarat:  ,,Dacă ne uităm la ce se întâmplă în acest moment în piața de energie și vedem cum prețurile pur și simplu au explodat –  și este o situație care nu e unicat, doar în România, ci ea se regăsește în toată Uniunea Europeană – aș spune că este capital să investim în eficiență energetică pentru că cel mai ieftin megawatt este cel pe care nu îl consumăm. În altă ordine de idei avem și o lege – Legea 101 a eficienței energetice în clădiri, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 –  care de altfel și obligă pe toată lumea care construiește imobile noi sau renovează capital orice imobil să adopte standardul nZEB, acel standard aproape zero emisii, pe de o parte, pe de cealaltă parte este impus, tot prin aceeași lege, ca minim 30 la sută din consumul de energie primară aferentă unui imobil – deci vorbim și de energie electrică și de energie termică – să vină din surse regenerabile.

Mai mult decât atât, noi considerăm, ca organizație patronală, că atât cetățeanul, dar și administrația publică, trebuie să fie în centrul tranziției energetice, și ce exemplu mai bun putem să dăm dacă nu în școli unde educăm de la bun început pe copii în spirit de

 

sustenabilitate, în spirit

de eficiență, cu energia regenerabilă la fața locului. Dacă ea este făcută, să spunem, proiectată și dimensionată într-un regim corespunzător, în așa fel încât marea majoritate din energia produsă să meargă în autoconsum, vorbim de o perioadă de amortizare de până la 10 ani, deci, teoretic, ar trebui să fie eficient și economic. Pe de altă parte, vor fi foarte multe sume disponibile din fonduri nerambursabile pentru astfel de proiecte.

De exemplu, la Administrația Fondului pentru Mediu, chiar în acest moment se pregătește un program care are rolul de a sprijini tocmai administrația publică în renovarea eficientă a imobilelor pe care le deține”.

Cel mai important eveniment dedicat sustenabilității de mediu din România, Forumul Orașelor Verzi, se desfășoară în perioada 6 – 12 septembrie 2021 la Brașov.